VUČIĆ SE OGLASIO! „PRVI PUT NIKO ŽIV NE ZNA ŠTA ĆE DA SE DESI“

Foto: Ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić polažio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara povodom 23. godišnjice završetka te bitke između pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) i terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Na pitanje novinara da prokomentariše stav EU da Srbija može napredovati na putu ka članstvu ako prizna tzv. Kosovo, Vučić kaže da je rekao i Olaf Šolc.

– Mi smo to primetili, iako mnogi to na našoj političkoj i javnoj sceni nisu želeli da primete. Ali, i dalje u zvaničnom pregovaračkom procesu stoji „puna normalizacija odnosa“, a nigde se ne govori o međusobnom priznanju – rekao je predsednik Srbije, nakon polaganja venca na spomenik junacima s Košara.

– Naše je da pregovaramo, i mi nemamo problem s nestalim osobama, rekao sam da nam pokažu te njihove spiske i mi ćemo ići odmah na ta mesta da proverimo. Ali to tražimo i za nas jer i mi imamo sumnje za mesta za koje mislimo da su u njima Srbi zakopani. To što vi tražite od nas, dajte i nama – poručio je Vučić.

Istakao je da Srbija zna da moramo da živimo jedni pored drugih i da sarađujemo, ali da „što se tiče zadiranja u status države i teritorijalnog integriteta, mi poštujemo međunarodno javno pravo na koje se ceo svet poziva. Teritorijalni integritet je izgleda sada postao naomiljenija sintagma Zapada. Ja sada samo ponavljam, sve ono za šta se zalažete kada je reč o Ukrajini pustite i nas da se zalažemo“.

– Biće interesantno to 23. u Briselu, kada treba da se donesu odluke o Ukrajini, Moldaviji, Zapadnom Balkanu… Prvi put niko živ ne zna šta će da se desi – rekao je on.

– Mogu da nagađam da će Ukrajini dati status kandidata, ali to neće biti baš tako, to jest daće im status kandidata, ali će morati da bude to potvrđeno na nekoj konferenciji. Slično će biti i s Moldavijom, a kada je reč o Zapadnom Balkanu – ne verujem da će slomiti Bugarsku u vezi Severne Makedonije i Albanije, i to je veliki problem,a te dve zemlje su zaslužile. Mi očekujemo velike kritike na naš račun. ali ja pitam šta mi sada treba da učinimo, da priznamo Kosovo? – zapitao je Vučić i dodao da je Kosovo i Metohija jedino mesto gde se odigravao vojni sukob, a gde je stopa povratka niža od tri odsto.

Lideri članica Evropske unije (EU) i zemalja Zapadnog Balkana sastaće se u Briselu 23. juna pre početka Samita lidera EU.

Podsetimo, Evropsko veće ranije saopštilo je da su lideri šest zemalja Zapadnog Balkana pozvani u Brisel na prvi dan Samita lidera EU, koji će se održati 23. i 24. juna.

– Ne postoji nigde ništa slično u svetu. To nikoga ne zanima, nikada nije nikog interesovalo i nemojte misliti da će ih interesovati. Grešku neće da priznaju. Bombardajući su učinili dobru stvar iz njihovog ugla gledano, i taj svoj stav neće menjati. Podnose krivične prijave protiv ljudi koji su im se politički suprotstavljali na severu KiM, hoće da proteraju Srbe. Njima je jedini cilj čišćenje severa KiM, svi ćute i svi se prave kao da se ništa ne dešava. Čekam da ih nagrade u Briselu 23. Kako će da obrazlože da će njih da nagrade i to one koji ništa u dijalogu nisu učinili? – naveo je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je naglasio i važnost evropskih investicija u Srbiju.

– Možemo li bez Evrope i bez njihovih investicija? Mislim da ne. Moramo da budemo racionalni da naše emocije ne prevladaju. Vlada će biti izabrana i imaće legitimitet. Nismo svetska sila da možemo da izdržimo sve, ali moramo da poštujemo sebe i za sada smo uspevali – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima nikome u svetu ne odgovara da vidi jednu malu zemlju koja bi da vodi svoju politiku, a ne njihovu. Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li bi svetu odgovarala jedna neutralna zemlja, koja gleda svoj interes i koja se ne bi svrstavala ni na jednu stranu.

– Svi bi hteli da mi budemo produžena ruka bilo koga od njih, a ne da imamo svoj stav i politiku – kazao je Vučić. Kako kaže, Srbiji nije ni otvoreno poglavlje 31, (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika), jer su „neki“ smatrali da smo nespremni za to, a danas od naše zemlje traže da ima 100 odsto usaglašenosti sa tom politikom za koju nisu čak ni otvorili poglavlje.

– Nisu nam čak ni otvorili poglavlje tako da mislim da je to pomalo licemerno, ali šta da se radi. Naše je da čuvamo svoju zemlju, da se izborimo i pripremimo za zimu. Očekuju nas radni i naporni jul i avgust da spremimo zemlju i verujem da ćemo onda imati šansu da prezimimo na pristojan način – rekao je Vučić.

Izvor: Srbijadanas.com