VUČIĆ SAOPŠTIO ODLIČNE VESTI: Srbija uz pomoć Rusije gradi postrojenje za PROIZVODNJU VAKCINA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i zamolio ga da pomogne da što pre dobijemo dodatne količine ruske vakcine kako bi što više građana Srbije u najskorijem periodu primilo pouzdanu zaštitu od korona virusa.

Vučić i Putin su konstatovali da su Srbija i Rusija i u proteklom periodu, obeleženom teškoćama koje je doneo korona virus, potvrdile visok stepen međusobnog razumevanja i prijateljstva.

– Vučić je zahvalio predsedniku Putinu za podršku u borbi protiv koronavirusa, a posebno za isporuku vakcine Sputnjik V, jer je doprinela tome da naša zemlja prednjači u vakcinaciji stanovništva – saopstila je Služba za saradnju mdijima predsednika.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic)

Vučić je takođe naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

Dvojica državnika su konstatovali da prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši, a da su odnosi dveju zemalja stabilni i da idu uzlaznom linijom.

Dvojica predsednika su u dugom prijateljskom razgovoru razmotrili čitav spektar tema koje pokrivaju oblasti bilateralne saradnje i regionalne i međunarodne situacije.

Razmotren čitav spektar tema

Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, ali i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova i Metohije.

– Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja – rekao je Vučić.

Vučić je potvrdio da Srbija namerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom i konstatovao da su mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo veće od iskorišćenih.

On je, stoga, rekao da posebnu pažnju treba usmeriti na povećanje robne razmene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje.

Predsednik Putin je, sa tim u vezi, istakao značaj rada Međuvladine mešovite komisije za saradnju, navodi se u saopštenju.

Vučić je naglasio važnost gasovoda Balkanski tok koji doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost predsedniku Putinu na poruci koju je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pročitao u Hramu Svetog Save.

(Kurir.rs/Tanjug)