VUČIĆ SAOPŠTIO DOBRE VESTI! Najavio značajno povećanje penzija, minimalca i veće plate u javnom sektoru

Foto: Ilustracija

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas značajno povećanje penzija, u dva navrata, koje, kako je rekao, ukupno neće biti manje od 18 odsto, i dodao da se očekuje značajan rast minimalne zarade, kao i da prosečna plata u martu naredne godine bude viša od 710 evra.

„Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, spustili smo nivo penzija na 9,1-9,2 udela u BDP, i velika je vest da će penzioneri imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko godina i decenija, suštinski i realno”, rekao je Vučić novinarima na obilaznici.

Naveo je da će povećanja biti u dva navrata, jedno već ove godine, možda i u oktobru, ali svakako u novembru i decembru, kao i drugo od 1. januara naredne godine, napominjući da ne govori o jednokratnim davanjima, već o povećanju penzija.

„To ukupno neće biti ispod 17-18 odsto. To je neverovatno i neočekivano u ovakvim uslovima. Penzioneri, imaćete najkasnije sa 1. januarom, povećanje penzije od 18,2 odsto, ako nam MMF u potpunosti odbori”, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

On je dodao da sutra kreću razgovori sa MMF-om.

„Mi smo svoju računicu napravili i obezbedili novac, ali nećemo da kršimo fiskalnu stabilnost, ni stabilnost zemlje. Ovo je fantastična vest za penzionere. Ove godine povećanje 9,9 odsto, sledeće 11, kumulativno 18 odsto”, rekao je Vučić.

Kada je o minimalnoj zaradi reč, kazao je da će procenat povećanja biti dvocifren.

„Hoćemo da na ozbiljan način značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, a ne poslodavca. Za to nam treba 300 miliona evra, i to ćemo mi da keširamo, kao država. Za poslodavce, videćemo kako, da li povećanje neoporezivog dela dohotka, plus deo doprinosa, a pokušaćemo da spustimo sve poreze i doprinose na zaradu, na nivo 60,2 odsto. Svakako će biti dvocifreno, očekujemo da razgovaramo i sa poslodavcima, ali pošto će država preuzeti teret, to će biti 12 ili 13 odsto, a možda i 14”, rekao je Vučić.

To, istakao je, znači da se očekuje da prosečna plata u martu 2023. godine bude preko 710 evra, na nivou Srbije, a da se ne ugrozi javni dug u odnosu na BDP.

Dodao je da će biti značajnog povećanja plata u javnom sektoru, takođe dvocifreno.

„Mislim da su to velike i važne vesti. Gledamo kako oko novca, i zato molim sve da plaćaju poreze, i da znaju da će država po tom pitanju biti nemilosrdna”, rekao je Vučić.

Ne negiram značaj akata Evropskog parlamenta, ali…
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne negira značaj opštih akata koje usvaja Evropski parlament, ali da je međusobno priznanje koje se pominje u izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o Srbiji „njihova želja”.

Odgovarajući na pitanje novinara kako vidi to što se u tom izveštaju po prvi put spominje međusobno priznanje u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine i da li misli da će u kontekstu ukrajinske krize na neki način taj dijalog biti ubrzan, Vučić je rekao:

„To je neka čudna politika, ti neki ljudi tamo ne poštuju sopstveni pregovarački okvir koji je donela Evropska komisija, a potvrdio Evropski savet”.

Vučić je podsetio da se u pregovaračkom okviru govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, odnosno Kosova i Srbije, kako ko tumači.

„Međusobno priznanje je njihova želja, lepo je da to žele. Mi to ne želimo. Svako svoj posao – oni svoj, mi svoj. Oni su mnogo važni, mi nismo, ali možemo da imamo svoje mišljenje. Eto, može nam se”, poručio je Vučić, preneo je Tanjug.

Naveo je da je spreman da prihvati sve udarce jer, kako je istakao, zna da su i pravda i moral i istina na strani Srbije.

Ipak, rekao je da ne može da negira značaj opštih akata koje usvaja Evropski parlament jer, kako je dodao, to nije za šalu, niti za neozbiljno razumevanje.

„Ali evo naša odluka je ovakva, a verujem da će i parlament Srbije i Vlada Srbije, koji treba da se izjasne o tom pitanju, uskoro potvrditi sve ovo što sam vam upravo rekao”, dodao je Vučić.

Izvor: Politika