VUČIĆ: „Odmah dižemo migove i obaramo takvu letelicu!“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je letelica u Zagrebu koja se srušila bila politička provokacija i nema veze sa ugrožavanjem ljudi.

Aleksandar Vučić je rekao da bi Srbija takvu letelicu od 6 tona oborila.

– Neki nemaju čime da je obore, mi imamo čime. Imamo vazduh-vazduh rakete, ali i vazduh-zemlja rakete za migove 24 – rekao je on.

Vučić je objasnio i proceduru u slučaju ulaska nepoznate strane letelice u vazdušni prostor Srbije.

Letelicu prvo primete na radaru, zatim se utvrdi da li je naoružana, a potom se kontaktira posada za zahtevom za hitno sletanje. Ukoliko nema posadu, odnosno ako je bespilotna letelica, kontaktira se vrhovna komanda i traži se odobrenje za obaranje. Prvo se traži dozovola od mene kao predsednika, a ukoliko ne dobiju mene, onda od načelnika Generalštaba. Mi bismo takvu letelicu odmah upucali i oborili – rekao je Vučić.

Govoreći o tome da je u Srbiju već ušao neprijavljen dron na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije, Vučić je rekao da je to drugačiji dron.

– Kakve veze imaju drončići koji mogu da ponesu samo papir, a ubitačnim letelicama koje mogu da nose 6 tona. To vam govori kakav je stepen neozbiljnosti u našem diskursu – rekao je on.

Vučić je pojasnio da nad nebom Srbije postoji stalni nadzor, te da je za svaku bespilotnu letelicu potreban poseban dopis i odobrenje.

Izvor: Alo.rs