VUČIĆ NA RTS-u O GORUĆIM TEMAMA: Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gost je televizije RTS u emisiji „Četvrtkom u 9“.

Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji
Predsednik kaže da je ponovio zaključke sa Saveta za nacionalnu bezbednost.

– Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji – rekao je Vučić.

Govoreći o glasanju Srbije za izbacivanju Rusije iz Saveta za ljudska prava, Vučić kaže da je Srbija bila ucenjena.

Vučić je podsetio na odluku EU da samo do 15. maja Srbija može da uvozi naftu jer bi bila trostruko skuplja.

– Nama lebdi „nuklearni udar“ na Srbiju, a to su sankcije protiv Srbije – upozorio je on.

Srbija neće da otima rusku imovinu, čak je spremna da se odrekne prava preče kupovine u NIS.

On je pročitao zvaničan izveštaj sa jučerašnjeg leta iz Moskve za Beograd. Kasnio je tri sata i 20 minuta. Nedaleko od ruske granice sa Letonijom smo upozoreni da probamo da vizuelno identifikujemo avion pored našeg. Pored je bio vojni lovac. Očigledno u ruskoj vazdušnoj zoni je bio NATO avion.

– Išao je pravcem s leva na desno, ali bez ugrožavanja bezbednosti našeg aviona. Onda je brzo nestao iz vidokruga – rekao je Vučić i pročitao izveštaj pilota Erbasa.

Vučić o telefonskom razgovoru sa predsednikom Rusije

Predsednik kaže da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao dugo.

– On je bio veoma fer. Daću vam jedan detalj iz razgovora. Pričali smo o svemu, o gasu, nafti, NIS… Razgovor je bio dobar i korektan. Nas dvojica se dugo poznajemo i ja ne mogu i neću da prihvatim pristup u kojem njega nazivaju Hitlerom i ludakom. On nije ludak, niti se ponaša histerično. Vrlo je stabilno, smireno i racionalno govorio u razgovoru sa mnom. Postigli smo značajan deo saglasnosti i to je veoma važno za Srbiju. Želeo je da me informiše oko situacije u Ukrajini i oko Buče, planova… Kaže da sve ide u skladu sa njegovim planovima. Ja sam mu rekao da to ne mora da mi govori jer je on predsendik male zemlje koja ne može da određuje sudbinu sveta i koja gleda da se skloni od svega, da sačuva napaćenu zemlju koja zna šta su ratovi i sankcije. Putin mi je rekao da razgovara i sa predstavnicima još manjih zemalja, čak je naveo primer. Rekao je i da ima poseban odnos prema srpskom narodu – kazao je Vučić.

„Ponosan na rezultat i na građane“

Predsednik je izjavio da mu niko od protivkandidata nije čestitao pobedu na izborima, ali da to više govori o njima, nego o njemu.

– Meni to ne smeta, meni je ceo svet čestitao, a pre svih – građani Srbije – rekao je on.

Predsednik Aleksandar Vučić se na samom početku emisije osvrnuo na nedavne izbore u Srbiji. Kaže da je ponosan na rezultat i na građane, za koje kaže da su izabrali odgovornu politiku, a ne „politiku dobacivanja“.

– Ponosam sam ne samo na rezutat nego i na naše građanje, koji su izabrali ozbiljnu politiku i hvala im na tome. To je samo obaveza više da na najodgovorniji mogući način obavljam svoju funkciju – rekao je Vučić.

Vučić je istakao da su rezultati izbora razlika između onih koji imaju snagu, principe i moral i onih koji to nemaju.

Tvrdi da je za njegovo vreme izgrađeno najviše puteva, da su penzije i plate najbrže rasle, da nije bilo ratova i sankcija. Kaže da je ponosan na to što „nije sticao glasove na podizanju tenzija“, već na „delima koja su ostavili iza sebe“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će večeras odgovoriti hoće li prihvatiti da sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom razgovara o ponavljanju izbora u celom Beogradu.

Podsetimo, Dragan Đilas je juče istakao da je spreman da o ponavljanju izbora razgovara sa Vučićem.

Naime, Đilas je juče istakao da su Beograđani glasali za promene, te podvukao da poštuje volju naroda kojom je najviše glasova dobio predsednik Aleksandar Vučić te da je spreman da o ponavljanju izbora razgovara sa njim, o čemu smo već pisali.

Izvor: Srbijadanas.com