Vremenski rolerkoster! Pred nama najvreliji dani u ovom talasu, a onda nagli preokret!

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a otkrio je izglede vremena do sredine meseca.

– U Srbiji će se i sutra zadržati sunčano i veoma toplo vreme, uz najvišu dnevnu temperaturu od 34 do 38 stepeni (u većini mesta biće oko 36 – 37 stepeni). U Beogradu takođe veoma toplo, sa maksimalnom dnevnom oko 36 stepeni.
– Od nedelje, 07. 08, usled premeštanja hladnog fronta koji nam dolazi iz centralne Evrope, temperatura će biti u manjem padu i kretaće se od 30 do 32 stepeni, a na istoku ponegde i do 34 stepeni (u Beogradu oko 31 stepen, što je za 5 stepeni niže u odnosu na danas i sutra) – kaže Nikolić i dodaje se sledeće nedelje mnogo toga menja.

– U prvoj polovini sledeće sedmice na višim visinama će se, iznad našeg područja, uspostaviti slabogradijentno ciklonalno polje koje će nam doneti promenljivo i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a ponegde će biti uslova i za kratkotrajne vremenske nepogode u vidu obilnijih padavina za kratko vreme, pljuskova kiše i grada, a u zoni padavina i jakog vetra. Dnevna temperatura će usled ovakve situacije biti u daljem postepenom padu, a prema trenutnom prognostičkom materijalu najsvežiji dani bi bili utorak i sreda, kada će dnevna temperatura u većini mesta biti ispod 30 stepeni ( od 27 do 29 stepeni, u Beogradu oko 28 stepeni) – kaže direktor RHMZ-a i dodaje da se od četvrtka,11. avgusta, očekuje postepena stabilizacija vremena, i uglavnom suvo i postepeno toplije vreme.

– Prosečna temperatura za prvu dekadu avgusta je od 28 do 33 stepeni, a maksimalna dnevna danas i sutra u većem delu naše zemlje je od 35 do 37 stepeni, što je znatno iznad proseka. Inače, od početka avgusta, maksimalna dnevna temperatura vazduha je bila u okvirima proseka, ili malo iznad proseka za ovaj period, a tek je od juče, kao i danas, znatno iznad proseka, jer je u većini mesta bilo oko 35 – 36 stepeni.

Dakle, od nedelje i početkom sledeće sedmice temperatura vazduha će biti u postepenom padu.

Izvor:Alo.rs