VEST ODJEKNULA SRBIJOM: Poznato šta je tačno predložio Krizni štab

Oglasio se krizni štab povodom pogoršanja situacije u našoj zemlji. Donete su nove mere, kako bi se suzbila pandemija koja je uzela maha u Srbiji.

Krizni štab predložio je danas da se zabrani okupljanje više od pet ljudi i unutra i napolju.

Juče je u Srbiji je testirano 12.480 osoba, od kojih je 2.181 bilo pozitivno, dok je nažalost preminulo 11 lica.

Prema jučerašnjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 57 pacijenata.

Danas se očekuje dodatan porast zaraženih, što dodatno alarmira sve institucije.

– Procenjujem da ćemo imati pik korone između 10. i 15. novembra i zato je važno da svi poštujemo mere. A želimo i da produžavanjem jesenjeg raspusta spustimo i kontrolišemo epidemiološku krivu. Raspust je po školskom planu trebalo da bude za osnovce od 11. novembra, kada je državni praznik Dan primirja, do 13. novembra. Raspust bi bio za đake u celoj Srbiji, pa i Vojvodini, koja inače ima malo drugačiji kalendar od ostatka Srbije. Iako za srednjoškolce u kalendaru nema jesenjeg raspusta, već samo slobodan taj 11. novembar, i za njih bi ga trebalo uvesti – istakao je Tiodorović.

Razmatra se produženje jesenjeg raspusta i to ne samo za osnovce, zatim situacija u vrtićima, eventualno skraćivanje rada ugostiteljskih objekata, a trebalo bi razmisliti i o tome da zabrana okupljanja bude smanjena sa 30 na 10 ili čak 5 ljudi

Izvor: Srbijadanas.com