VEST ODJEKNULA SRBIJOM: Ministrima veće plate i naknade za članstvo u UO

Uprkos ekonomskoj krizi koja je zbog pandemije koronavirusa pogodila ceo svet, pa tako i Srbiju, ministrima u Vladi Srbije ne samo da su povećane plate, već i naknade za članstvo u upravnim odborima i to za oko 40 odsto, piše portal Nova.rs. To je slučaj sa Fondom za razvoj u čijem upravnom odboru je gotovo polovina Vlade Srbije.

Vlada Srbije je sama sebi uvećala plate od 2020. godine u proseku za 10 do 30 odsto. Tu se ne računa ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kome je sa promenom ministarstva dobio veću zaradu za čak 140 odsto.

Plate ministara u Vladi kreću se od 100.000 dinara pa naviše. Uz to jedan broj njih dobija i dodatni novac na ime članstva u upravnim odborima.

Kako se može videti u zvanično objavljenim imovinskim kartama članova Vlade, jedan broj ministara uz zaradu dobija i naknadu za članstvo u Upravnom odboru Republičkog Fonda za razvoj. Na mesečnom nivou to je sada iznos od 58.000 do 60.000 dinara.

Taj novac, kako se dodaje u tekstu, dobijaju ministri Anđelka Atanasković, Tomislav Momirović, Irena Vujović, Tatjana Matić, Darija Kisić, Branislav Nedimović i Siniša Mali.

Do 2020. naknada za članstvo u UO Fonda za razvoj iznosila je od 42.000 do 44.000 dinara, što znači da je u ovoj godini uvećana za oko 40 odsto, navodi Nova.rs.

Izvor: direktno.rs