VEST ODJEKNULA SRBIJOM: Direktorka snimljena kako radnicima preti otkazima

Državna revizorska institucija (DRI) je nedavno objavila izveštaj o poslovanju specijalne bolnice za rehablitaciju “Rusanda” u Melencima, na osnovu kojih je utvrđen niz propusta prilikom povećanja plata i javnih nabavki koje su sprovedene u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Zbog toga što su zaposleni ove bolnice delili na društvenim mrežama sadržaj iz izveštaja DRI, v.d. direktorka “Rusande” Zorica Ćulibrk ih je upozorila da bi mogli da snose posledice u vidu disciplinskih postupaka i otkaza.

“Znate tačno kakva sam. Da nije bilo mene ova ustanova ne bi postojala. Ne biste ovde radili, odavno biste bili bez posla. Još jednom li čujem da se bavite onim stvarima koje ne razumete, ne znate ili naslućujete, onda ću krenuti sa merama. Znate da to činim i sankcionišem. Je l’ bilo otkaza i disciplinskih postupaka? Nadam se da ćete ubuduće voditi računa”, poručila je zaposlenima, između ostalog, direktorka Ćulibrk.

Šta je navedeno u izveštaju DRI

Na sajtu DRI se navodi da je u do sada sprovedenim revizijama poslovanja specijalne bolnice za rehabilitaciju “Rusanda” utvrđeni nedostaci i nepravilnosti koji se odnose na uvećanje plata, utvrđivanje ostvarnih sosptvenih prihoda i rashoda, kao i nepravilnosti u vezi sa planiranjem, sprovođenjem i praćenjem izvršenja javnih nabavki što, kako se navodi u izveštaju, ukazuje na slabosti i odsustvo internih kontrola u vezi sa vršenjem poslova javnih nabavki.

Iz DRI navode da je pomenuta bolnica donela opšti akt poslodavca kojim su, kako se navodi, utvrđeni elementi za povećanje plata, ali da ta bolnica nije utvrdila visinu prihoda koju mogu koristiti za ostvarivanje prava na uvećanje plata zaposlenih. DRI navodi da je tokom 2019. bolnica “Rusanda” nije povećavala plate iz prihoda ostvarenih pružanjem usluga van obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U izveštaju se takođe ističe da bolnica u Melencima nije poštovala pojedine mere za sprečavanje korupcije i uslove za pokretanje javnih nabavki propisanih Zakonom o javnim nabavkama. Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Rusanda“, Melenci, u 2018. i 2019. godini nije imala akt o javnim nabavkama.

“U 2019. godini nije imala službenika za javne nabavke, a u najmanje devet sprovedenih postupaka javnih nabavki, za članove komisije za javne nabavke imenovana su lica koja nisu zaposlena kod naručioca i koja nemaju odgovarajuće stručno obrazovanje iz oblasti iz koje je predmet javne nabavke”, navodi se u izveštaju.

Izvor: otvorenosr