VAŽNO! VLADA SUTRA DONOSI NOVE MERE

Ministar Siniša Mali izjavio je danas da država radi sve što je moguće kako bi ublažila negativne posledice krize koja je zahvatila ceo svet.

On je, govoreći o merama Vlade koje je juče najavio predsednik Aleksandar Vučić, potvrdio da ća sutra biti doneto nekoliko odluka koje su prevashodno namenjene zaštiti životnog standarda građana Srbije.

„Ograničićemo izvoz pšenice, kukuruza, ulja i brašna . Svega imamo dovoljno, ali želimo da izbegnemo situaciju koja se desila u ponedeljak, kada su četvrtinu svega što imamo u Srbiji hteli da izvezu. Moramo da vodimo računa o našim građanima i s druge strane kako bismo umirili tržište derivata država se u narednih mesec dana odriče 20 odsto akciza na gorivo“, rekao je Mali.

Dodao je da je to mera koja je u skladu s postojećim zakonom, s namerom ublažavanja velikog porasta cena na benzinskim pumpama.

„Još jedanput pokazujemo koliko se odgovorno ponašamo i koliko vodimo računa o životnom standardu građana“, istakao je Mali.

Ministar finansija je naveo da će na smanjenim akcizama budžet imati smanjen prihod za oko 30 miliona evra mesečno, ali da javne finansije mogu da izdrže taj trošak.

„Gubitak samo na akcizama je 3,6 milijardi dinara mesečno, što je ogroman novac, odnosno oko 30 miliona evra koje država peuzima na sebe, kao što smo peuzeli najveći teret krize kada je pandemija kovida 19 u pitanju i sve ostale krize koje su nas zadesile. Opet pokazujemo snagu svojih javnih finansija i brigu za građne“, naglasio je Mali.

Izvor: Alo.rs