VAŽNO: Uskoro velika promena pravila za vozače

Svaki put kad dođe do tragedije na pružnim prelazima, naročito kad u njima učestvuju autobusi, javnost postavi pitanje: “A zašto nije bila spuštena rampa na prelazu”?

Koliko god pitanje bilo logično sledi i sasvim logičan odgovor – rampe na pružnim prelazima nisu obavezne ni u Srbiji, a ni u Evropi. Ako se pitate zašto rampe nisu obavezne na svim pružnim prelazima odgovor je takođe jednostavan. Pružnih prelaza ima mnogo i trebalo bi zaista mnogo novca da se svi pokriju rampama.

Takođe, rampe se kvare, a izuzetno su česte i krađe na pružnim prelazima sa rampama odakle lopovi uzimaju sve što može da se proda: kablove, releje, prekidače…

Stoga je verovatno najbolje rešenje koje je sada uvedeno – da sva putnička i teretna vozila moraju da se zaustave na prelazu preko pruge.

Dakle, kad naiđete na pružni prelaz, morate da se zaustavite i uverite da ne nailazi voz ili neko drugo šinsko vozilo i zatim nastavite vožnju. To ne znači da će biti ukinute rampe i semafori na pružnim prelazima, ali tamo gde ih nema obavezno će morati da postoji znak STOP.

Istina, na većini pružnih prelaza i sada postoji znak STOP, mada ga malo ko poštuje, kao uostalom i na drugim mestima.

Nova pravila je uvelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Reč je o Pravilniku o izmenama i dopunama “Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji”. Istovremeno su donete još neke izmene, ali nisu toliko značajne koliko ova o pravilima ponašanja na pružnim prelazima.

Iako nije reč o velikoj promeni u propisima, ovo je prilika da se još jednom apeluje na sve vozače da poštuju saobraćajnu signalizaciju i prostu logiku.

To što su rampe na pružnom prelazu podignute ne znači da treba da projurite bez gledanja – postoji mogućnost da sistem za podizanje/spuštanje rampi uopšte ne radi. Upravo zbog toga se i na pružne prelaze sa rampom postavlja saobraćajni znak STOP.

U svakom slučaju, kad naiđete na prugu, zaustavite se i pogledajte da li nailazi voz, pa tek tada pređite prugu.

Zaista nema izgovora da dozvolite da vas udari nešto šire od tri metra, visoko četiri metra, a duže od 100 metara… A pritom se kreće isključivo po šinama što znači da ne može iznenada da skrene i udari vas kao recimo kamion.

(Kurir.rs/Polovni automobili/Foto: Ilustracija)