VAŽNO OBAVEŠTENJE: Nova pomoć građanima Srbije, otkrivamo i kad je prijava!

Građani će moći da konkurišu za nove subvencije, a sada se zna i kada.

Nakon poziva da po upola manjoj ceni građani naše zemlje zamene stolariju u svojim domovima, uskoro će biti raspiran i javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Naime, danas je iz ministarstva najavljeno da će krajem avgusta ili najkasnije u prvim danima septembra Ministarstvo raspisati pomenuti javni poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih panela.

“Plan je da javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela protekne isto kao prethodni o povećanju energetske efikanosti, odnosno zamene stolarije.

To su bitni projekti koji će trajati i nekoliko godina.

Drugi javni poziv za zamenu stolarije ponovićemo krajem decembra ka svim lokalnim samoupravama”, kazala je ona, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo će i u narednoj godini obezbediti sredstava za subvencije

Subvencije za postavljanje solarnih panela
Podsetimo, subvencije koje će građani moći da dobiju za postavljanje solarnih panela su nešto novo u našoj zemlji.

Naš portal nedavno je upitao Ministarstvo rudarstva i energetike da li je u planu i finansijska pomoć za nabavku solarnih panela, a odgovor je tada bio negativan.

“U ovom momentu se ne planira subvencija za nabavku solarnih panela za domaćinstva za proizvodnju električne energije,

s obzirom da se ta energija ne koristi samo u sopstvene svrhe već pasivni kupac postaje aktivni učesnik na tržištu”, poručili su iz tog ministarstva početkom maja.

Pravilnikom je, kako su dodali, data mogućnost finansiranja iz Budžetskog fonda ugradnje solarnih kolektora (potonja stavka u gorenavedenom spisku) u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode,

kao i podsticanje unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima tako sto će se iz sredstava Budžetskog fonda putem dodele vaučera i dotacija finansirati grejanje iz obnovljivih izvora energije (solarni kolektori, toplotne pumpe i sl.).

Sada su se, očigledno, stvari promenile
“Što se tiče solarnih panela, to je prvi put da smo napravili uslov za tako nešto i u zakonu.

Ono što je važno za solarne panele – smanjili smo sve moguće procedure postavljanja solarnih panela i njihovog vezivanja na mrežu”,

kazala je ministarka Mihajlović krajem prošlog meseca.

Podsetila je da postoje samo četiri koraka koja domaćinstva treba da urade da bi mogla da priključe svoje panele na mrežu, a o čemu je naš portal takođe već pisao.

“Javni poziv za subvencije će omogućiti tu prvu, fiksnu stvar da pokušate da rešite,

a to je da smanjite troškove postavljanja samih solarnih panela,

jer koliko god cene bile niže u odnosu na pre pet,

šest ili sedam godina, potrebna je pomoć ljudima da masovnije krenu u postavljanje solarnih panela na svoje krovove”, zaključila je ministarka u ranijim izjavama.

Izvor: Alo