VAŽNA VEST: Završena sednica, doneta je nova odluka

Na sednici Kriznog štaba analizirana je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji i eventualno novo ublažavanje mera za predstojeće praznike.

Doktor Tiodorović je istakao da moramo da izbegnemo scenario kakav smo imali ranije svaki put kada je bilo lepo vreme.

– Da proslavimo veliki praznik, i da na taj način izađemo iz praznika i ovoj bolesti suprotstavimo. Preko 90 posto naših pacijenata koji se nalaze u našim kovid bolnicama su nevakcinisani. Stradaju, oboljevaju i fatalno završavaju nevakcinisani – rekao je Tiodorović.

– Vakcinacija nam je neophodna. Suprotstaviti se ovom teškom oboljenju. Popuštanje je trenutno nemoguće, o tome možemo pričati tek kada brojke budu na 100 na dnevnom nivou. Ako budemo ovako nastavili i ako se bude spuštao taj broj i mere budu poštovale, verovatno ćemo onda posle 8. maja postepeno ublažavati. Da restorani, kafići i ostali zatvoreni objekti, da mogu da rade. To je sada poruka prema ugostiteljskim radnicima, da se vakcinišu, da se pripreme za tu situaciju – rekao je Tiodorović.

Inače, premijerka Ana Brnabić se pre dva dana sastala s medicinskim delom kriznog štaba.

– To su redovne konsultacije da vidimo da li je potrebno da neke mere relaksiramo, da li je ovako u redu, ili treba da zategnemo, što ne mislim da treba, jer padaju brojevi i procenti. Imamo još neke teme, ali ako bude potrebno, svakako da će biti sednice – rekla je Brnabić novinarima.

Vučić govorio o relaksaciji mera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uskoro početi da popušta anti-kovid mere, odnosno da će početi otvaranje ugostiteljskih objekata, ali je poručio da se protivi ideji da oni budu otvoreni samo za one koji su vakcinisani.

Izvor: Srbijadanas.com