VAŽNA VEST ZA GRAĐANE: U 17 sati na snagu stupile NOVE MERE, evo šta je pod ključem do ponedeljka

One podrazumevaju da posle 17 sati i vikendom mogu da rade samo prodavnice s prehrambenom robom, apoteke i benzinske pumpe.

Vlada je te mere donela juče i tako usvojila najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19.

Vlada Srbije i Krizni štab apelovali su na sve građane da se ponašaju odgovorno i ne okupljaju se u stanovima, privatnim smeštajima niti u bilo kojim drugim prostorima.

Upozoravaju da time ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju celokupnu okolinu.

Ugostiteljski objekti

Restorani, kafići, barovi, klubovi, kao i igraonice i kladionice zatvaraju se u 17 sati. Vikendom ovi objekti uopšte neće raditi.

Do juče, ugostiteljski objekti su radili do 18 sati svakog radnog dana kao i vikendom.

Tržni centri

I tržni centri svoja vrata zatvaraju u 17 sati i to će važiti radnim danima dok vikendom ovi objekti neće raditi.

Uslužne delatnosti

Od petka u 17 sati do ponedeljka u 05 ujutru neće raditi ni kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni.

Ko radi i posle 17h, ali i vikendom?

Prodavnice prehrambene robe

U ove objekte ćemo i dalje moći da idemo do 21 sat i to ne samo radnim danima već i vikendom.

Kako je član Kriznog štaba Branislav Tiodorović gostujući jutros na RTS pojasnio, prema novom setu antiepidemioloških mera i kiosci mogu da rade tokom vikenda.

– Kiosci brze hrane smeju da rade vikendom. Smatra se da kad su kiosci u pitanju ne dolazi do direktnog kontakta – rekao je Tiodorović.

Apoteke, pumpe, dostava hrane

Radno vreme benzinskih pumpi za točenje goriva, apoteka i dostava hrane putem kurira ostaje nepromenjeno, te će oni i dalje moći da rade 24 sata sedam dana u nedelji.

Iako za pumpe i dalje važi da će moći da rade non-stop, pravilo je da prodavnice unutar pumpi rade kao i sve ostale, a da posle tog vremena smeju da prodaju samo gorivo.

Objekti i ustanove iz oblasti kulture

Pozorišta i bioskopi će počev od danas, po novim pravilima, raditi svakog radnog dana, ali i vikendom do 17 sati. Naime, do tog vremena mora da bude zavšena poslednja filmska projekcija.

Ovo radno vreme odnosi se i na muzeje i galerije.

Pijace

Pijace će radnim danima raditi regularno, a biće otvorene i u danima vikenda od 6.00 do 15 sati.

Ostali izuzeci

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 sat svakoga dana.

Izvor: Srbijadanas.com