VAŽNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE: Sutra sednica KRIZNOG ŠTABA

Vreme je i za pojačavanje kontrola i za pojačavanje mera, mislim da je sutra trenutak da uvedemo nove mere, da ih oročimo na određeni period, pratimo rezultate i da se tome prilagođavamo izjavio je danas gradonačelnik Beograda, dr Zoran Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da očekuje da će se sutra na sednici Kriznog štaba doneti odgovorne mere i ponovio da je Grad Beograd spreman da svaku meru koja se donese sprovede kao i do sada.

– Sutra je sednica republičkog Kriznog štaba i verovatno ćemo se složiti da se neke mere moraju uvesti. Ja kao lekar uvek razmišljam o tome da je neophodno sačuvati zdravlje stanovništva i voditi računa i o zdravstvenom sistemu koji mora funkcioniše i tome moramo svi dati doprinos. Ali kao gradonačelnik sam svestan da nema moderne medicine bez funkcionisanja privrede. Zato treba stalno da se trudimo da nađemo taj balans, da privreda ipak funkcioiše – naveo je on.

Kaže da je epidemiološka situacija vrlo ozbiljna i da svi moraju da pokažu ličnu odgovornost. On je dodao da se kroz kažnjavanje i kontrolu podiže svest ljudi, te izneo podatak da su noćas ekipe bile na terenu i obavile 93 kontrole, od toga 60 u ugostiteljskim objektima dok je sedam nađeno u prekršaju i napisane su prekršajne kazne.

Maske – obaveza i preporuka

Nošenje zaštitne maske obavezno je u zatvorenom prostoru, dok je na otvorenom ovo i dalje u vidu preporuke. Ipak, kako su u Skupštinu Srbije stigle izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kako bi bilo omogućeno novčano kažnjavanje za kršenje mera, ova preporuka mogla bi da postane obaveza, jer će na ovaj način moći da se sprovodi i kontroliše.

O pravnom problemu zbog kog obavezno nošenje maske na otvorenom nije moguće sprovesti govorio je i epidemiolog dr Predrag Kon.

– Mi smo jedinstveni u tome da treba da budu obavezne i na otvorenom. Prvenstveno smo govorili o pešačkim zonama i to je prihvaćeno. Kada kažem da se mi više plašimo kazne nego smrti, to važi i za građane i za vlast. Važi za sve. Ako nismo u stanju da uvedemo meru to nije pitanje za mene, neka zvuči strašno, ali to je istina – rekao je ranije gostujući na TV Prva.

Dakle, maske su na otvorenom i dalje samo preporuka, dok je njihovo nošenje u zatvorenom prostoru i te kako obaveza.

Gde ne možemo bez maske?

Obavezno nošenje maske podrazumeva se za svaki zatvoreni prostor. Tako bez maske ne možete da uđete u gradski prevoz, prodavnicu, apoteku, bioskop, pekaru, kladionicu, u kozmetički salon i sve druge objekte i ustanove.

U kafićima i restoranima nije obavezno nošenje maske dok sedite za stolom, ali pri ulazu i izlazu, ili u slučaju odlaska u toalet u obavezi ste da imate masku.

Isto tako, ugostitljski objekti su dužni da imaju tzv. “kovid redare” čiji je zadatak da kontrolišu poštovanje mera.

Radno vreme – najčešće kršena mera

Pre mesec dana Vlada Srbije je na preporuku Kriznog štaba usvojila izmenjenu uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje virusa korona, kojom je radno vreme ugostiteljskih objekata dozvoljeno do 23 časa.

Pored kontrole ugostiteljskih objekata, od kafića i restorana do klubova, kontrola se takođe sprovodi i u prodavnicama, kao i u svim drugim lokalima. Izuzetak su apoteke i benzinske pumpe, kojima je dozvoljeno da ostanu otvoreni i nakon 23 časa.

Struka stalno apeluje na rigorozniju kontrolu jer se ova mera najčešće krši, te mnogi klubovi i kafići traže različite načine da radno vreme produže, ne razmišljajući o tome koliko života dovode u opasnost.

Ograničeno radno vreme do 23 časa nije mera koja važi za celu teritoriju Srbije, već postoje razlike u pojedinim opštinama gde je epidemiološka situacija lošija, te je samim tim i ova mera rigoroznija.

Kako će se kažnjavati kršenje mera?

Da bi bilo omogućeno strogo, novčano kažnjavanje za kršenje mera potrebne su izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a kako je “Blic” već pisao one su stigle u Skupštinu Srbije.

– Zakon je stigao u skupštinu sa hitnim postupkom. Sednica će biti odmah posle rebalansa bužeta, najverovatnije u petak 13. novembra – rekao je predsednik Skupštine Ivica Dačić za “Blic”.

To praktično znači, da bi kada se usvoji zakon, nakon osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku, moglo da krene mandatno novčano kažnjavanje.

Izmene, inače, predvđaju uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica, ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

Izvor: Srbijadanas.com