VAŽNA VEST: Posle novca iz “helikoptera” i 48.000 za radnike, STIŽE DODATNA POMOĆ za jednu veliku grupu privrednika

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici donela odluku da se za razvoj i promociju ženskog preduzetništva u 2021. godini izdvoji 100 miliona dinara kako bi motivisala pripadnice lepšeg pola da u većoj meri budu osnivači ili vlasnici privrednih subjekata, saznaje “Blic Biznis”.

Tako je barem definisano Programom podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetniđtva za ovu godinu, a od tog novca definisano je da polovina, odnosno 50 miliona, bude usmereno za lokalne samouprave.

Prethodno je, podsetimo, doneta odluka o isplati minimalca (tri puta po 16.000 dinara za svakog radnika”, ali i novčanoj pomoći građanima.

Ceo projekat biće u nadležnosti Кabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj koji će uskoro raspisati i javni poziv za dodelu ovih para kojim će jasno biti precizirani i uslovi ko može i koliko da dobije ova bespovratna sredstva države. U zavisnosti od ideje opredliće se i visina iznosa, koja je limitirana na maksimalno 23 miliona na nacionalnom i lokalnom nivou. Ono što je važno, to je da organizacije ženskog inovativnog preduzetništva mogu da konkurišu sa projektima zajedno sa jedinicom lokalne samuprave.

U obrazloženju ovog programa navodi se da je razlog da se ovim posebnim vidom pomoć pomogne ženama to što su one značajno manje zastupljene kao osnivači ili vlasnici privrednih subjekata od muškaraca. Kao dokaz za to koriste se podaci iz Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost za period 2016-2020. godine.

– U poslovnom sektoru na rukovodećim položajima i u ulozi vlasnika i osnivača malih i srednjih preduzeća i dalje su najčešće muškarci, zastupljeni sa 77,9 odsto, dok su žene najčešće vlasnice radnji, 34,3 odsto, i srednjih privrednih društava, 22,1 odsto procenat. Program podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva kao prioritet ima podršku ženskom inovacionom preduzetništvu, i daje značajan podsticaj razvoju društvene svesti i stvara potrebne uslove da se poslovni ambijent promeni i da se u delovanju privrednih društava i preduzetnika u većoj meri nađu žene kao osnivači, vlasnici ili deoničari privrednih subjekata – navodi seu obrazloženju Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovativnog preduzetništva.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 navodi da je ovaj program deo sveukupne strategije države koja želi da podsticajnim merama sve veći broj žena motiviše da uđu uvode sopstvenog biznisa.

– Država pokušava da različitim merama subvencije podstakne žene da uđu u poslovne vode i krenu u svoj biznis. Pored ovog programa i Ministarstvo privrede i Ministarstvo poljoprivrede definisali su svoje programe i opredlili bespovratna sredstva za razvoj ženskog preduzetništva. Naravno, ženski preduzetnici mogu učestvovati i u drugim programima, koje je država opredlila za podsticaj preduzetništva. Krajnji cilj svih tih mera, a posebno ove, je jačanje uloge žena preduzetnica na tržištu rada kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošljavanje većeg broja ljudi i ostvarivanje većih i održivih prihoda – navodi naš sagovornik.

Inače, kako se navodi u Programu, sredstva se mogu koristiti za planiranje, izradu i sprovođenje promotivne kampanje o značaju razvoja ženskog iovacionog preduzetništva na nacionalnom i lokalnom nivou ali i za sprovođenje mentorstva i obuka čiji je cilj razvoj njihovih poslovnih inovacionih kapaciteta.

Iz Vlade Srbije je potvrđeno za “Blic Biznis” da je usvojen Programom podrške razvoju i promociji ženskog inovativnog preduzetništva za ovu godinu.

– Pored programa usvojena je i Uredba a za dodelu sredstava uskoro će biti raspisn konkurs, kojim će se precizno definisati uslovi za dobijanje bespovrtnih sredstva – kažu u Nemanjinoj 11.

Izvor: Blic