VAŽNA VEST: Ove firme imaju pravo na još jedan minimalac

Poreska uprava objavila je spisak preduzeća koja su ostvarila pravo na još jedan minimalac, za zaposlene u najugroženijim delatnostima.

Kako je najavljeno krajem prošle nedelje, u roku od deset dana trebalo bi da bude isplaćena još jedna minimalna zarada, koja trenutno iznosi oko 30.000 dinara. U pitanju je sektorska podrška za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rentakar firmama, ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Reč je o bespovratnim sredstvima u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-KoV-2.

Podsetimo, iz Vlade su nedavno usvojili ovu uredbu i saopštili da je izdvojeno 1,98 milijardi dinara za isplatu još jedne minimalne zarade za zaposlene u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijama, a pravo na minimalac ima 72.000 radnika.

Poreska uprava objavila je spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države u iznosu od 30.367 dinara po zaposlenom radniku, a zbog poteškoća u poslovanju izazvanih epidemijom koronavirusa.

Preduzeća da ne bi ostala bez odobrenih sredstava ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih u periodu od 5. decembra do 31. januara, niti da dobijen novac potroše za drugu svrhe.

Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ovu svrhu.

Novac će moći da koriste do 15. februara sledeće godine, nakon ćega će namenski računi biti zatvoreni.

Izvor: Blic.rs