VAŽNA VEST: Evo kada rastu PLATE I PENZIJE u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali govorio je u Jutarnjem dnevniku RTS-a o rebalansu budžeta za ovu godinu, koji se nalazi na dnevnom redu današnje sednice Narodne skupštine. On je izjavio da je rebalans budžeta usmeren na jačanje ekonomije i BDP, kao i dodatno jačanje napora u borbi protiv korona virusa.

Kako je naveo, zbog pandemije koronavirusa, izgradnje kovid bolnica i pomoći zdravstvenim radnicima, deficit će iznositi 8,75 odsto BDP-a.

“Mi smo odmah kada je krenula pandemija u aprilu imali prvi rebalans budžeta, tada smo izdvojili ogromnu pomoć privrednicima i građanima. Sve je to bila želja da u prvom rebalansu maksimalno pomognemo našoj privredi i – u tome smo uspeli. Uspeli smo da sačuvamo proizvodne kapacitete, radna mesta. Stopa nezaposlenosti nam je na istorijski najnižem nivou”, rekao je ministar za RTS.

Kako navodi, ovaj drugi rebalans usmeren je da dodatno ojača naše napore u borbi protiv virusa.

“Imamo devet milijardi za opremanje bolnica. Izdvojili smo novac za kapitalne projekte: izgradnju obilaznice, Moravskog koridora…”

Naglašava da je doneta odluka i da se zdravstvenim radnicima da po 10.000 dinara.

“Ovaj rebalans sada dodatno jača našu ekonomiju i naš BDP. Kada je reč o javnom dugu, potpuno kontrolišemo situaciju i javni dug u Srbiji neće preći 60 odsto BDP, za razliku od nekih zemalja u kojima ide i preko 150, 200 odsto. Što se stope rasta tiče, bićemo najbolji u Evropi, po projekcijama MMF-a i Evropske komisije Srbija će imati najveći kumulativni rast u naredne tri godine”, rekao je Mali.

“Da podsetim, od januara nam rastu i plate i penzije, a uskoro ćemo izaći i sa projekcijama o rastu plata u javnom sektoru”, rekao je ministar.

Mali je rekao da za desetak dana pred Vladu stiže i novi budžet i dodao da se planira deficit od tri odsto u dogovoru sa MMF-om, što daje dalje mogućnosti za smanjenje javnog duga.

Izvor: Blic