VANREDNA VEST: U 11 gradova u Srbiji na snazi je VANREDNA SITUACIJA

U Srbiji je vanredna situacija zbog korona virusa na snazi u 10 gradova, odosno opština, to su Kragujevac, Rekovac, Trstenik, Aleksandrovac, Novi Pazar, Valjevo, Bor, Prokuplje, Beograd, Dimitrovgrad i od danas Kladovo. Kakve su mere tamo na snazi?

Iznenađenje za mnoge je bilo saznanje da i u prestonici na snazi vanredna situacija, a kako je pre nekoliko dana ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević objasnila, Beograd nije ni ukidao vanrednu situaciju još od 3. jula, kada je ona uvedena zbog velikog broja novih slučajeva tokom drugog talasa korone.

Tu informaciju je za “Blic” potvrdio i koordinator gradskog štaba za vanredne situacije Darko Glavaš.

Beograd

Mere: Što se tiče mera u našem glavnom gradu one nisu bitno drugačije od onih koje su na snazi na teritoriji cele zemlje, ali ono što naglašavaju čelnici grada je da su u poslednje vreme značajno pojačane kontrole ugostiteljskih objekata koji moraju biti zatvoreni do 23 sata, što često nije bio slučaj.

– Grad Beograd insistira na poštovanju postojećih epidemioloških mera u borbi protiv kovida-19, a svi oni koji organizuju žurke na splavovima i šire zarazu treba krivično da odgovaraju – kazao je pre dva dana zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Šta se desilo u Beogradu?

Javni prevoz je označen kao jedno od najrizičnijih mesta zaraze, no čini se da smo u septembru zaboravili na obavezu nošenja maski u prevozu, ulaska na prednja vrata i sedenja na propisanim mestima.

Ni nenošenje maski u prodavnicama više nije postalo iznenađenje, a držanje distance da ne spominjemo. I u školama se sada sve više pojaljuju slučajevi zaraze, pa će moguće produženje raspusta biti danas glavna tema Kriznog štaba. Ono što je u prestonici gorući problem jesu okupljanja mladih i organizovanje žurki kako privatnih, tako i u kafićima i klubovima. Tako smo došli do najveće korona bombe.

Kako je epidemiološka situacija počela da se zaoštrava, Krizni štab je zabranio lokalnim samoupravama izdavanje „specijalnih dozvola“ za organizovanje proslava, dok se u Beogradu, kao u paralelnom univerzumu, odvijao noćni život kao da nijedno pravilo ne važi. Sve to trebalo da bude rešeno kada, kako je najavljeno, 10. novembra budu uvojene izmene dva ključna zakona.

Pored Beograda, vanrednu situaciju nisu gasili od drugog talasa ni Valjevo ni Kragujevac, koji su u ovom, trećem talasu ponovo žarišta.

Izvor: Blic