Vanredna vest! Putin prihvatio pregovore sa Zelenskim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina na pregovore.

– Hoću još jednom da se obratim predsedniku Ruske Federacije… Dajte da sednemo za pregovarački sto, da se zaustavi pogibija ljudi – rekao je Zelenski.

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

– Rusija je spremna da vodi pregovore sa Ukrajinom na visokom nivou – rekao je Putin, prenelo je kinesko Ministarstvo.

– SAD i NATO su dugo ignorisale opravdanu zabrinutost Rusije za bezbednost, više puta su odustajali od svojih obaveza i nastavili su da se šire vojno na istok, dolazeći na ivicu ruske crvene linije – kazao je Putin Siju, preneo je Rojters, pozivajući se na CCTV.

Kako se ističe, predsednik Kine je tokom razgovora izjavio da u situaciji oko Ukrajine treba odustati od mentaliteta Hladnog rata i poštovati legitimne interese svih zemalja u sferi bezbednosti.

– Kina određuje svoju poziciju polazeći od suštine samog ukrajinskog pitanja. Neophodno je odustati od mentaliteta ‘hladnog rata’, pridavati značaj i poštovati legalne interese svih zemalja u sferi bezbednosti, a takođe putem pregovora formirati uravnotežen, efikasan i održiv mehanizam evropske bezbednosti – rekao je kineski lider, prenosi MIP Kine.

Izvor: Srbijadanas.com