UŽIVO! Blokada: Skup zabranjen, ispod Gazele žandarmerija

Dobro došli u live blog posvećen protestima koji su najavljeni širom Srbije, gde će biti blokirani Gazela, Mostarska petlja, Pančevački i Pupinov most, ali i brojne druge saobraćajnice širom Srbije. Uz Nova.rs pratite iz minuta u minut najnovije informacije i dešavanje vezane za subotnji protest.

13.36 – Građani od Palate pravde krenuli ka Gazeli

Na desetine građana je sa platoa ispred Palate pravde krenuli su u šetnju ka Gazeli.

U koloni građana su Dragoljub Bakić, Aleksandar Jovanović Ćuta…

13.34 – Vulin stigao ispred Palate pravde

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, ispred Palate pravde je upravo stigao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Saobraćaj u Savskoj ulici je potpuno obustavljen, formiran je jak kordon policije, a protestanti još pristišu.

13.26 – Na desetine građana kod Palate pravde, policija na svim prilazima

Na desetine građana se okupilo i kod Palate pravde.

Na skupu se može videti transparent sa natpisom „Srbija nije na sniženju“

Svi prilazi Palati pravde su puni policije, raspoređeni su i inspektori i policijci u civilu.

Građani se još skupljaju i poručuju – „Nema straha“.

13.15 – Savi Manojloviću na Sajmu uručeno rešenje o zabrani skupa

Savi Manojloviću uručen je ispred Beogradskog sajma rešenje o zabrani skupa. Policajac ga je upozorio i poručio da je policija tu da sprovodi zakon. On je rekao da je svestan posledica i istorija će suditi o njegovim odlukama.

13.10 – Automobili Žandarmerije ispod Gazele

Kako javljaju naši reporteri sa lica mesta, policija se primećuje na više lokacija u gradu, a automobili Žandarmerije su ispod mosta Gazela.

Pokret „Kreni-promeni“ najavio je za danas od 14 sati blokadu centralnog beogradskog mosta „Gazela“, a pored ovog mosta biće blokirana i Mostarska petlja, Pupinov i Pančevački most… Kako Nova.rs saznaje, blokada puteva biće na više lokacija u Srbiji, a protest će biti organizovan i u Loznici, Valjevu, Jagodini, Novom Sadu i drugim gradovima.

Najavljena je i blokada Ibarske magistrale kod Barajeva i Preljine, Kruševac – Pojate, Valjevo put ka Loznici, Požega – Kosjerić (Pesak), KG-JA Kapija Levča na Raklju, Šabac – Sokina kafana, Novi Sad – Varadinska duga, Lazarevac – Očage, Kragujevac – kod Balkana, Gornji Milanovac – obilaznica, Bačka Palanka i još drugih lokacija.

MUP: Svaka blokada saobraćaja kršenje zakona

Povodom najava na društvenim mrežama da će danas biti organizovane blokade saobraćaja na više mesta i auto-puteva u Republici Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova „želi da obavesti javnost da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona kao i održavanje neprijavljenih skupova“, navodi MUP u saopštenju.

„Svaki neprijavljeni skup, a posebno onaj koji se odvija na putevima i mostovima je veliki rizik i izazivanje opasnosti po učesnike u saobraćaju, kao i učesnike skupa“, navodi se.

Pošto skupovi nisu prijavljeni, policija ne može da vrši njihovo obezbeđenje i da garantuje bezbednost. Svu odgovornost za sve što može da se desi snose organizatori neprijavljenih skupova.

Plan organizatora jeste da se blokiraju najveće saobraćajnice i tako iskaže nezadovoljstvo zbog donošenja Zakona o referendumu i eksproprijaciji, kao i već konstantnoj temi poput dolaska firme Rio Tinto.

Organizatori su ostavili mogućnost da određene lokacije budu iznenada blokirane, pa se pretpostavlja da navedene lokacije neće biti jedine koje će biti ispunjene građanima.

„Kreni-promeni“ ranije je pokrenula peticiju protiv Zakona o referendumu i projekta „Rio Tinta“ i najavila da će ukoliko Skupština usvoji zakon organizovati blokadu auto puta. To se i desilo. Poslanici su izglasali zakon zbog čega se, prema najavama, danas od 14 sati organizuju blokade puteva širom zemlje.

„Očekujemo da odustane od ideje otimanja suverenosti od građana. Prvo, ovim zakonom se uvodi plaćanje takse za overu potpisa, što znači da će građani da bi ostvarili svoje ustavno pravo predlaganja zakona morati da nađu milion i dvesta hiljada dinara minimum. Drugo, iako se poziva na način na koji je rešeno finansiranje političkih stranaka, za građanske inicijative nema finansiranja iz javnih izvora, a za političke stranke ima“, rekao je Savo Manojlović iz organizacije „Kreni-promeni“ u najavi protesta.

Pored Manojlovića, poziv građanima uputio je i Aleksandar Jovanović Ćuta koji je građanima poželeo srećan dan blokade, dok je policiji poručio da dobro razmisli na čijoj će biti strani.

„Dragi prijatelji, građani, saborci i svi hrabri ljudi. Svima nama koji danas ustajemo da branimo našu Srbiju, od onih koji su rešili da nam je otmu da nam je truju, kasape i prodaju stranim kompanijama. Želim da danas budemo hrabri i da zajedno ovu borbu teramo do kraja do pobede“, rekao je Jovanović i poručio:

„Policiji želim posebno da poručim da dobro razmisli na čijoj će strani biti. Neka vam je srećan dan blokade i vidimo se na ulici“, zaključio je Ćuta.

U gradu se očekuje pojačano prisustvo policije, a u toku je i izborna skupština SNS gde su došli građani iz cele zemlje, pa se očekuje dodatna gužva.

Izvor: Nova.rs