USKORO SE GASE LETNJE VRELINE Meteorolog otkrio kada kreće period zahlađenja

Čubrilo je na svom fejsbuk profilu napisao da će u prvom delu naredne sedmice ka nama iz severne Afrike ponovo početi strujanje veoma toplog vazduha subtropskog porekla, zbog čeka će postati vrlo do ekstremno toplo uz maksimume koji će se u sredu nad središnjim i istočnim predelima kretati od 34 do 38 stepeni Celzijusa.

On navodi da će na zapadu našeg regiona temperature biti nešto niže, pošto će se već od utorka osetiti uticaj sekundarnog ciklona kojeg modeli simuliraju u prostoru od severne Italije do severnog Jadrana.

Ta promena vremena krenuće ka istoku.

– Od tačnog položaja i putanje tog ciklona zavisiće koliko brzo će promena vremena napredovati na istok, ali od srede bi nad većim delom regiona već bilo grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda, dok bi u drugom delu nedelje najverovatnije usledilo jače osveženje uz konkretniju i obilniju kišu – piše Čubrilo.

On navodi da još ima neslaganja oko tačne količine kiše koja bi pala u tim danima, ali je izvesnije da će nad velikim delom regiona posle polovine jula biti prvih konkretnijih padavina.

– Osveženje koje će nastupiti će potrajati. Iako će posle 20. 7. uslediti postepeno poboljšanje, u ovom momentu barem do oko 26. 7. nema signala za brz povratak ovako visokih temperatura. Sumirano, posle blažnog osveženja sledi novo jače otopljenje, ali posle 14. 7. je sve izvesnije osetno osveženje uz konkretniju kišu – zaključuje Čubrilo.

Izvor: Alo