UPOZORENJE RHMZ! TEMPERATURE I DO MINUS 20!

Foto: Ilustracija

RHMZ je danas izdao upozorenje da se do kraja nedelje na području Srbije očekuju jaki jutarnji mrazevi.

U upozorenu RHMZ se navodi da će za vikend na području Srbije biti umeren, lokalni i jak jutarnji mraz. Najniža temperatura u većini nižih predela od -10 do -5 stepeni, ponegde i niža, a na planinama i ispod -15. Slabljenje jutarnjih mrazeva i osetni porast dnevnih temperatura očekuje se početkom naredne sedmice.

Meteorolog Đorđe Đurić navodi da je ovog jutra nad velikim delom regiona bio mraz praćen izuzetno niskim temperaturama, od -8 do -3 stepena Celzijusa. Dalje on navodi da u predelima gde ima snežnog pokrivača na tlu nakon vedre noći sledi temperatura od -15 do -7 stepeni Celzijusa.

Juče je bio najhladniji dan u martu, kako tvrde meteorolozi. Danas nas očekuje porast temperature, dok se u ponedeljak vraćamo na staro – ponovo hladno.

– Baba Marta pokazuje svoje pravo lice. Malo smo se odvikli od prave zime, jer nam je februar bio topao. kao i januar. Došao nam je prodor hladnog vazduha sa severoistoka Evrope, a temperature ovog jutra su veoma niske, širom Vojvodine jutarnje temperature su do -7, u Beogradu je čak – 5. Nešto viša temperatura je na jugu zemlje zahvaljujući oblačnosti gde još ima provejavanja slabog snega – rekao je meteorolog Đorđe Đurić za Kurir televiziju.

Meteorolog Đorđe Đurić istakao je da će sutra biti veoma hladno u Srbiji, a naglasio je da će se na području Peštera kretati i oko -20 stepeni Celzijusovih.

– Ono što je najbitnije, je to da vrlo hladno vreme ostaje do kraja ove sedmice. Bićemo sve vreme pod uticajem te hladne vazdušne mase čije se jezgro premešta nešto istočnije od našeg područja. Sutra ujutru će biti vedrije, ali će temperature biti još niže od – 10 do -5 stepeni Celzijusa. Lokalno, na području Peštera može biti i do – 20, kad kažem Pešter mislim na Sjenicu, a ovog jutra je tamo – 17 stepeni, ali zaista to ne treba da čudi – ukazao je Đurić.

Kada je u pitanju hladno vreme ono će se zadržati do kraja nedelje, a onda će nam doći lepše vreme.

– Do kraja nedelje hladno. Od ponedeljka će biti toplije, stići će nam toplija vazdušna masa sa Mediterana. Temperature će biti preko 10 stepeni, a u utorak će biti dosta toplije. A onda nam u utorak stiže jedan novi oblačni sistem, sa prolaznom kišom. Biće pad temperatre, ali ni blizu kao sada, i onda će krenuti prolećno vreme – navodi Đurić.

Izvor: Srbijadanas.com