UPOZORAVA KRIZNI ŠTAB: “Moraće da se pooštre mere, situacija je sve gora”

Za sada se ne zna kada će biti održana nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, ali ono što je sigurno, to je skoro neće doći ni do kakavog popuštanja mera. Naprotiv – ako se pogoršanje nastavi, sledi njihovo dodatno pooštravanje.

Na to je dana danas na svom Fejsbuk nalogu upozorio epidemiolog dr Predrag Kon:

“Ne može se ignorisati pogoršanje epidemiološke situacije, posebno u Beogradu. Ukoliko se nastavi pogoršanje moraće da se pooštre mere, kako bi se sprečio novi talas”.

Uprkos imunizaciji koja je u punom jeku broj novozaraženih iz dana u dan drži se u rasponu od 1.500 do 2.000. Razlog tome je svakako nepoštovnanje mera, žurke sa više stotina ljudi, zimovanja. Dodajmo tome i podatak da smo prema poslednjem preseku, zabeležili drastičan skok broja zaraženih za dan – sa oko 1.800 u utorak na gotovo 2.500 u sredu.

Osim toga, pritisak na bolnice je i dalje velik – imamo gotovo 3.500 hospitalizovanih i skoro 142 pacijenata na respiratorima.

U ovom trenutku, međutim, još nije poznato kada će zasedati Krizni štab, sednica još nije zakazana, tako da se ne zna šta bi na prvom sledećem sastanku moglo da se nađe na stolu od predloženih mera, ali ono što je sigurno – popuštanja nema. U javnosti se sve više pominje “pooštravanje mera”, što bi najverovatnije podrazumevalo i skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata, ali možda i još neku meru.

Za pet do sedam dana znaćemo kakvo je realno stanje

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović je potvrdio za “Blic” da se o relaksiranju mera nikako ne razmišlja u ovom trenutku.

– Još je rano za zaključak o merama, ali popuštanja sigurno nema. Za pet do sedam dana, znači od početka sledeće nedelje imaćemo pravi uvid kada prođe inkubacija onih prebukiranih hotela na planinama i od ogromnih žurki – rekao je profesor Tiodorović.

I dok su hoteli na planinama i banjama prebukirani, ono što se na fotografijama sa lica mesta može primetiti da nema naročitih poštvanja mera od strane gostiju. Ono što je ovih dana uzdrmalo javnost je da je komunalna milicija u jednom prestoničkom klubu zatekla 700 ljudi. Ovim tempom, kako kažu stručnjaci, lako ćemo napuniti bolnice.

O zimskim centrima kao potencijalnoj opasnosti, dr Tiodorović je govorio za list “Danas”.

On je ocenio i da tokom celog januara nije došlo do većeg pada ni broja obolelih ni preminulih, označavajući okupljanja u zimskim centrima i ugostiteljskim objektima, kao i na privatnim žurkama, kao glavne „krivce“ za činjenicu da broj zaraženih nije smanjen koliko bi se očekivalo.

Nije problem skijanje, već ono pre i posle skijanja
Prema njegovim rečima preporuka Kriznog štaba bila je da zimski centri rade, ali sa popunjenošću jedne trećine kapaciteta.

– Da je ta preporuka poštovana, a videli smo da nije i da su pre svega Zlatibor i Kopaonik, prebukirani, mi ovaj problem ne bismo imali. Ne ugrožava zdravlje ljudi skijanje, već sve ono što se dešava pre i posle, a tu pre svega mislim na okupljanja u zatvorenom prostoru. I to se ne odnosi samo na zimske centre, već i na ugostitelje u gradovima kako u Beogradu tako i u Srbiji. Mi smo videli tokom vikenda da su prekidane žurke sa preko 700 ljudi. Ja razumem da je ljudima potrebno da se opuste, ali i našim lekarima je još više potrebno da dobiju predah. Mi svi stalno apelujemo na poštovanje mera, ali izgleda da ta naša poruka bar do jednog dela građana nikako ne dopire i zato sam ja i ranije govorio da su nama u Kriznom štabu potrebni i psiholozi i sociolozi koji bi nam pomogli da na efiksaniji način predočimo građanima koliko je važno da se poštuju mere – rekao je dr Tiodorović u intervjuu za Danas.

Nema popuštanja upkos pritiscima
Na pitanje šta će biti osnovna tema razgovora na narednoj sednici Kriznog štaba on je ponovio da je jasno da “mi preporuku za ublažavanje mera nećemo dati bez obzira na pritiske”.

– Analiziraćemo na jednoj strani udeo pozitivnih u broju testiranih, a na drugoj tok vakcinacije. Pratićemo i šta se dešava u najkritičnijim mestima. U zavisnosti od te dve stvari daćemo predlog da li mere treba pooštriti ili da ostanu ovakve – reako je on.

Dr Janković o potpunom zatvaranju kafića i restorana
O pooštravanju mera govorio je još jedan član Kriznog štaba, imunolog dr Srđa Janković.

On je za RTS rekao “da može postati neophodno i da se donesu strožije mere”, ali da je u ovom trenutku mnogo važnije da se ove postojeće mere sprovedu.

Povodom pisanja pojedinih medija da je medicinski deo Kriznog štaba predlagao potpuno zatvaranje kafića i restorana, Janković ističe da takva mera može da postane neophodna, ali još ne.

– Ali ako ti objekti ne mogu da sprovedu mere koje su na snazi, odnosno da se preventiva za rešavanja sprovodi u ovom režimu rada, može da postane neophodno i da se donesu strožije mere. U ovom trenutku je mnogo važnije da se ove mere sprovedu – napominje Janković.

Izvor: Blic