U PET DO DVANAEST PUTIN PRESEKAO, ZAPAD NE, SRBIJA DA: Doneo odluku uoči razgovora sa Bajdenom – ruski šef rešio da PODRŽI VUČIĆA

Predsednik Rusije Vladimir Putin rešen je da pruži podršku Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, pred kojim je težak period jer slede žestoki pritisci pred sastanak s premijerom lažne države Kosovo Aljbinom Kurtijem, koji se očekuje sredinom juna. I ništa manje zbog turbulencija u BiH i sve češćih zahteva za ukidanjem Republike Srpske.

– Mnoge teme će zaokupiti pažnju Putina i Bajdena, a na stolu će biti i Balkan. To zapravo znači Srbija, odnosno pitanje Kosova. Nije nepoznato interesovanje Moskve za tu temu, naročito što je u poslednje vreme i Bajdenova administracija pokazuje inicijativu da se status južne srpske pokrajine konačno reši. Osim toga, tu je i različit pristup BiH, odnosno RS, što se očitava i na usijanoj atmosferi nastaloj oko imenovanja Nemca Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH – priča upućeni iz izvora.

Na šta je upozorio Vučić

– Povećava se pritisak EU i SAD da bi se postiglo rešenje za Kosovo. A za njih je uvek rešenje priznanje Kosova.

– Za nas je važno da nema mesta panici. Mi smo i predosetili i znali da se te stvari dešavaju

– Moramo da postanemo saveznici i sa Amerikancima i Nemcima, a ne samo s Rusima i Kinezima

– Ako vi mislite da nešto u Evropi može bez Nemačke, pa ne može. Angela Merkel je bila fer prema nama i nikada joj to neću zaboraviti. To što ja govorim njoj ne znači ništa pošto ona ide za dva meseca, ali je to istina

– Vrhunac pritiska na Srbiju biće kada se završe izbori u Nemačkoj, što je period od oktobra do marta

– Ovo sada su pripreme, oni crtaju šta je to što će da rade

– Nije on (Kurti) baš ni Hegel, ni Lajbnic, ni Spinoza. On će da dođe da radi svoj posao, da kaže da smo zločinci, a ja ću da radim svoj posao. Ako uspemo da se dogovorimo nešto oko nestalih osoba, to bi bilo dobro

UDAR NA KIM I RS

Rusija je, podsetimo, bila protiv odluke o imenovanju Šmita, dok su iz američkog Stejt departmenta poslali čestitke. To je bio povod da vrh RS hitno zatraži sastanak sa predsednikom Vučićem, koji ga je zakazao danas u Predsedništvu. Istovremeno, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, koji je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u dvodnevnoj KiM, šalje ucenjivačke poruke da će dolazak investitora, neophodan za nova radna mesta, biti uslovljen postizanjem sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije (pogledaj okvir).

Šef ruske diplomatije, naime, informisao je Dačića o predstojećem sastanku Putina i Bajdena u Ženevi. Razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u regionu, kao i dešavanjima na globalnoj političkoj sceni.

Palmer i Lajčak: Prvo ZSO, pa sporazum

Palmer je juče, posle niza susreta sa zvaničnicima u Prištini, pa i Ramušem Haradinajem, izjavio da je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije ključan za privlačenje više američkih i drugih stranih investicija, te da je važan za stvaranje preko potrebnih radnih mesta za stanovnike Kosova i celog regiona. Američki diplomata poručio je onda i da bi ZSO trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

– SAD snažno podržavaju dijalog. Nismo strana u dijalogu, već partneri koji rade i sa Beogradom i sa Prištinom. Zajedno ćemo podržati i unaprediti njihov cilj – rekao je Palmer.

Lajčak je kazao da je glavni razlog njegove posete Kosovu priprema za sastanak Kurtija i Vučića “na visokom nivou, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu”, te da ova godina ima potencijal da bude dobra za odnose između EU i zapadnog Balkana:

– U rukovodstvu EU i državama članicama vodila se diskusija između 27 ministara spoljnih poslova pre nekoliko dana. Sledeća diskusija biće 22. juna, u oktobru će biti samit o zapadnom Balkanu i sva ova reforma biće iskorišćena za unapređenje evropske agende, uključujući Kosovo.

Izvor: Srbijadanas.com