STOTINE HILJADA VOZAČA MOŽE DA ODAHNE?! Evo otkada počinju da važe oštrija pravila

Foto Printscreen ilustracija

Vlasnici polovnjaka koji su strahovali od novih uslova registracije vozila sada mogu da odahnu jer je produžen rok za ugradnju katalizatora do 5. jula 2023. godine, pošto je odložena primena Pravilnika o tehničkom pregledu vozila u delu koji se odnosi na merenje izduvnih gasova, a koji je trebalo da počne da se primenjuje 5. jula ove godine.

Mediji su pisali da prema prvim procenama više od 100.000 vozila ne bi moglo da prođe registraciju zbog nepropisne količine izduvnih gasova, odnosno zbog neispravnog katalizatora ili nedostatka ovog uređaja koji kontroliše količinu izduvnih materija.

Prvobitno je predviđeno da za vozila uvezena u našu zemlju posle 1. marta 2014. važe rigorozniji kriterijumi za merenje emisije izduvnih gasova nego za ona koja su prvi put registrovana kod nas posle tog datuma. Ova odluka je izazvala konfuziju kod mnogih vlasnika automobila, jer to bi prouzrokovalo da se na dva ista vozila primenjuju različiti uslovi.

Milan Petrović, pomoćnik ministra za drumski transport, puteve i bezbednost saobraćaja u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dao je odgovor za Kurir o dilemama koje su mučile vozače.

– Radna grupa je zadužena za sve izmene pravilnika za registraciju vozila. Što se tiče konkretno merenja emisije izduvnih gasova, ona će se vršiti od 5. jula ove godine, ali neće toliko uticati na ocenu ispravnosti što se tiče emisije izduvnih gasova – kazao je Petrović i dodao:

– Vozači vozila koja će biti registrovana u Srbiji pre 5. jula i koja su proizvedena s katalizatorom, a tada ga nemaju, imaće rok do 5. jula 2023. da ga ugrade. Oni automobili koji u Srbiji budu prvi put registrovani posle 5. jula moraće da imaju katalizator – istakao je Petrović i dodao da je to dovoljni rok za sve vozače da ugrade ovaj uređaj kako ne bi imali problema s registracijom.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić