STIŽU PRVI UGOVORI ZA STOLARIJU: Velika pomoć države

Beograd — Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni cilj.

Takođe, navela je da je reč o dugoročnom projektu koji će doneti korist i građanima i državi.

“Povećanje energetske efikasnosti je proces koji će trajati nekoliko godina. Upravo je završen konkurs za lokalne samouprave koje su imale novac u svojim budžetima za ove projekte. One će sada raspisati dva javna poziva – jedan za kompanije koje će se baviti zamenom stolarije, ali i zamenom krovova, individualnih ložišta, izolacijom kuća i stambenih zgrada. Kriterijumi će biti jasni, sada neće biti dozvoljeno povećanje cena, samo kvalitetne i dobre firme sa realnim cenama dolaze u obzir. Drugi javni poziv se potom raspisuje ka građanima, da se jave i konkurišu za 50 odsto sredstava, koliko obezbeđuju država i lokalna samouprava, dok polovinu sredstava obezbeđuju građani”, pojasnila je Mihajlovićeva za RTS, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona je dodala da očekuje da prvi ugovori između građana i lokalne samouprave budu potpisani u julu.

“Do grejne sezone moramo videti prve rezultate. Naš nacionalni interes je da smanjimo potrošnju toplotne i električne energije, razgovaramo sa velikim međunarodnim institucijama. Neće ove godine imati novca za sve, ali je važno da građani znaju da smo tu, da hoćemo da pomognemo i da je ovo projekat koji će trajati nekoliko narednih godina”, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade osvrnula se i na temu odvajanja “Transportgasa” od „”Srbijagasa” i rekla da je to početak reformisanja gasnog sektora, te da je gasifikacija jedan od važnih pravaca energetske tranzicije.

Izvor: B92