STIŽE VELIKA NOVČANA POMOĆ: Zna se tačno koji radnici će dobiti DO 48.000 DINARA POMOĆI!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do Sretenja (15. februara) biti donet dodatni paket pomoći privredi. Kako je rekao, to neće biti izdašna pomoć kao prvi paket, ali će biti nova injekcija za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća, što je, kaže, 1.052.000 ljudi koji su obuhvaćeni tim sistemom.

Vučić je precizirao će to najverovatnije biti pomoć u vidu isplate dva ili tri puta po pola minimalca, što je, kaže, ogromna pomoć i podrška.

Dakle, preduzeća bi mogla da očekuju pomoć u vidu 32.000 dinara po zaposlenom za dva meseca ili oko 48.000 dinara za tri meseca. Novi uvećani minimalac, koji važi za ovu godinu, iznosi oko 32.000 dinara.

Sada je samo pitanje da li će novčana pomoć biti ista i za male i za velike privrednike jer u prethodnim paketima mera, nije deljena linearno. Pitanje je i kakvi će biti uslovi, a znamo da je i u prvom i u drugom krugu, uslov bio da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika, i to tri meseca nakon dobijanja poslednje minimalne zarade.

Ono što je izvesno jeste da će biti i pomoći za najugroženije sektore. Kako je predsednik najavio biće i “sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimalca”.

A motiv je, tvrde upućeni, namera države da zadrži radnike i očuva zaposlenost.

“Novi paket pomoći privredi verovatno ima opravdanje u trećem talasu pandemije koji je zahvatio i Evropu i našu zemlju. U tom smislu neminovno je da se država opet pojavi kao neko ko je jedini trenutno u mogućnosti da podrži ekonomiju, a sasvim je očekivano da sa direktnim davanjima na neki način bude uvezan i zahtev da se radnici ne otpuštaju u narednom periodu, jer u suprotnom ne bi bilo logike”, ocenio je u razgovoru ekonomista Ivan Nikolić.

On dodaje da tu postoji i takozvani “moralni hazard”, kao što je izjavila nemačka kancelarka Angela Merkel – “neki su se već navikli na pomoć i sad im je teško da prihvate činjenicu da će ona jednom stati i da će se završiti”.

Izvor: Espreso