STIŽE NAM JEDAN TALAS KORONE: Dr Šekler objasnio kakve su prognoze i šta nas sve čeka posle leta

Doktor Šekler navodi da će korona, uz pomoć vakcina, postati jedan od uobičajenih korona virusa koji i inače postoje i nisu toliko opasni.

U Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo manje od 100 novozaraženih korona virusom, brojke padaju već neko vreme, a mikrobiolog i virusolog dr Milanko Šekler kaže da ćemo imati novi pik drugačiji od prethodnih.

– Najpre zavisi od toga koliko nas će se vakcinisati, a potom kako ćemo sprečiti dalju transmisiju virusa kako ne bismo ušli u jesen sa velikim brojem zaraženih. Broj vakcinisanih do sada svakako će onemogućiti pojavu novozaraženih kakvu smo imali prošle jeseni i zime – rekao je on.

– Kada obim pređe 60 odsto, možemo da razmišljamo da će pik biti nekoliko stotina, možda i manje. To bi značilo da je jedna kovid bolnica sa vrhunskom opremom i stručnjacima dovoljna za celu Srbiju, da je garancija da svako dobije mogućnost da mu bude spasen život – rekao je virusolog.

Doktor Šekler navodi da će korona, uz pomoć vakcina, postati jedan od uobičajenih korona virusa koji i inače postoje i nisu toliko opasni.

– Ne ubijaju ljude, i protiv njih se ne vakcinišemo. To će na kraju biti sudbina i ovog virusa. Ali, da bismo ga naterali da ustukne i pretvori se u nešto bezopasno, moramo da se borimo vakcinama i preventivnim merama. U prirodi se stavri dešavaju tako da virus mutira, u smislu veće prenosivosti ali manje patogenosti – objasnio je on.

Izvor: Srbijadanas.com