Stigla važna vest iz Ministarstva! U Tursku samo sa ličnom kartom?

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić sastala se danas sa ministrom kulture i turizma Turske Mehmetom Nurijem Ersojem i istakla da je prihvaćen njegov predlog da građani Srbije putuju u Tursku i obratno, turski građani u našu zemlju samo sa ličnom kartom.

– Predlog je veoma dobro prihvaćen i na tome ćemo raditi u narednom periodu – rekla je Matić novinarima nakon sastanka u Palati Srbija.

Istakla je da je podršku tom predlogu dao u predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Sada ćemo sa nadležnim institucijama, pre svega Ministarstvom spoljnih poslova, ali i Ministrastvom unutrašnjih poslova raditi na realizaciji ove ideje – rekla je Matić.

Na sastanku je, navela je Matić, zaključeno da postoje velike mogućnosti za unapređenje turističke saradnje Srbije i Turske, kao i bilateralnih odnosa koji su, istakla je, u poslednje vreme veoma dobri i beleže konstantan porast.

Matić je rekla da se u prvih pet meseci ove godine, kada su u pitanju turski turisti koji dolaze u Srbiju, beleži porast od čak 49 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Navela je da turski turisti, pored velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, u Srbiji vole da obilaze i Zlatibor, Kopaonik, Novi Pazar i sve turističke lokacije koje se nalaze na putu do Novog Pazara.

Matić je navela da je Turska u proteklih nekoliko decenija uložila znatna sredstva u Srbiju, pre svega kroz svoju razvojnu agenciju TIKA, ali i kroz druge agencije u obnovu i projekte koji su se odnosili na obnovu kulturno-istorijskog nasleđa, ali i na oblast obrazovanja, socijalne zaštite, poljoprivrede.

Izvor: Alo.rs