“ŠTA NAS SNAĐE, KAD MORAVU MOŽEMO DA PREGAZIMO?!” Srbi se krste i plaču, naša najveća reka ostaje bez vode (FOTO)

Na nekim mestima matica se može doslovno i pregaziti.

Seljaci su se od Stalaća do Požarevca od vajkada brinuli da će njihova imanja poplaviti Morava. A danas se za glavu hvataju i pitaju “Šta nas snađe?” Reka je počela da se povlači i isušuje, pa se svi pitaju šta se to događa s prirodom.

Kako se voda Velike Morave povukla, tako se otkrilo i njeno dno. Na nekim mestima matica se može doslovno i pregaziti.

– Krstim se i pitam se šta smo mi uradili prirodi da nam ovako vraća? Nikad se nije desilo da Morava presuši, da ostane bez vode. Pa mi od ove reke živimo – uznemireno je pričala jedna naša čitateljka koja se javila redakciji.

Ispod mosta, na ulazu u Ćupriju iz pravca Jagodine, na regionalnom putu izronili su drveni stubovi raznih mostova, i onih iz turskog doba.

– Živim uz Moravu, uz nju sam ostario, znam sve njene ćudi, ali ne pamtim da je bila ovako plitka – ispričao je Miomir Jovanović, iz Ćuprije.

I tome nije kraj: reka će, kažu hidrolozi, još da opada.

Prema podacima Republičkog hidrometerološkog zavoda, Velika Morava kod Varvarina je minus 165 centimetara, kod Ćuprije minus 104 centimetra, a kod Ljubičevskog mosta (Požarevac) čak, minus 378 centimetara. Očekuje se da i dalje opada “dnevno od jedan do tri centimetra”.

Čime će Srbija da se diči kada Morava postane običan potok?

Izvor:Telegraf/ Foto: Tanjug