Srpski meteorolog predstavio detaljnu prognozu za ovu zimu

Manji sneg na planinama može da se očekuje za nekoliko dana, dok ga u nižim predelima neće biti sve do kraja decembra, potvrđeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

– Ima nagoveštaja za slabe padavine oko 1. i 2. decembra, ali od 6. do 20. decembra temperatura će uglavnom biti iznad proseka za ovo doba godine. To znači od tri do devet stepeni, baš kao što je bio slučaj u novembru – kaže meteorolog RHMZ Branko Bjelić.

Eventualno, postoji mogućnost za susnežicu oko 4. decembra tokom noći i u ranim jutarnjim satima, kada je većina ljudi neće ni primetiti i neće ni znati da je sneg padao, dodaje on.

U nižim predelima u periodu od 20. decembra postoji najveća mogućnost za sneg. Isto tako, mogućnost za padavine postoji oko 3. januara.

– Ipak, pravi sneg možemo da očekujemo tek u drugoj polovini januara. Tada će biti hladni period. Ova zima će inače sa 60 odsto verovatnoće biti blaga, ali ipak hladnija od prošle godine, koja je bila jedna od najtoplijih. To znači, prosečne padavine i nešto više temperature u odnosu na redovnu zimu – kaže Bjelić.

On podseća da detaljana prognoza sa tačnošću od 90 odsto može da se daje samo za tri dana unapred, ali da su ovo podaci koji su skupljeni na osnovu zajedničkih klimatoloških parametara zemalja u okolini.

Izvor: Srbijadanas.com