Srbin ljut na rodbinu iz Nemačke, žale se da im je tamo loše! PA ŠTO ONDA IDETE TAMO?!

Veliki broj Srba živi van granica naše zemlje, a glavno pitanje koje se uvek nameće jeste koliko je njima tamo zaista bolje i ima li sreće van svoje domovine.

Na društvenoj mreži „Reddit“ pojavilo se jedno zanimljivo pitanje i veoma zaintrigiralo korisnike ove mreže i izazvalo veliki broj komentara.

– Već nekoliko godina živim van Srbije i neretko se nameće mišljenje kako se meni eto nešto posrećilo ili kako je “tamo” banja. Volela bih da čujem kako vi doživljavate odlazak iz Srbije i šta mislite o ljudima koji žive van?

Polemika je vrlo brzo počela, a različiti odgovori su se nizali redom.

– Stric i strina su mi u Nemačkoj već 20 godina, sestra i zet u Kanadi. Ovog leta smo konačno bili svi zajedno kod kuće i Boga mi nažalili su se i jedni i drugi. Pun mi je k… bio njihovog jaukanja na život tamo, i uvek bi se to završilo sa „jao, ćuti nemoj da se žalis, ekstra ti je ovde kod kuće“. Nisam se žalio, glasio je jedan od komentara.

Nekako se nameće i mišljenje da mora striktno da se odluči šta će da se hvali, a šta će da se kudi.

– Ono što moram da primetim je da kod nas postoji taj snažni doživljaj gastarbajtera kao nekog ko je „izdao“ (možda malo prejaka reč), i onda nema pravo da priča bilo sta negativno o majci Srbiji, ili ako slučajno krene da upoređuje pa nešto negativno kaže o zemlji domaćinu obavezno bude „pa što si onda otišao“. Vidim izraženo crno/beli način posmatranja na stvari – piše u komentaru.

Upravo je odlaženje u obe krajnosti – glorifikovanje života u inostranstvu sa jedne strane, odnosno jadikovanje nad svojom sudbinom u tuđini bez namere da se vratite sa druge strane, razlog zašto ne može da se sagleda realna slika života “ovde” i “tamo”.

Kurir.rs