SRBIJI NEĆE BITI LAKO! Prete nam JEZIVI PRITISCI zbog sukoba u Ukrajini?!

Istoričar Aleksandar Životić ističe da Srbija mora dugoročno da razmišlja o tome gde će biti sutra.

Pritisci zapadnih moćnika na Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini pojačavaće se dokle god budu trajali sukobi u toj zemlji, saglasni su stručnjaci.

Prema njihovim rečima, naša država uspela je da smanji pritiske glasanjem u UN, ali Zapad neće tek tako prestati sa zahtevima da Beograd politički potpuno zarati sa Moskvom.

Ivo Visković, bivši ambasador u Nemačkoj, kaže da bi uvođenje sankcija Rusiji bilo jako neprijatno za Srbiju, koja bi se u tom slučaju verovatno susrela sa kontrasankcijama.

– Posledice bi bile i energetske i političke prirode. Rusija bi se verovatno odrekla stava u vezi sa Kosovom u Savetu bezbednosti UN, a to je teško prihvatiti. Zato je ovo što je do sada uradila država najbolje u zadatim okolnostima. Pritisci će biti sve snažniji i biće jako teško, ako je uopšte moguće, odoleti zahtevima Zapada, koji sada Srbiju posmatra kao jedinu državu u Evropi koja nije spremna da se potpuno priključi njihovoj politici prema Rusiji – naglašava Visković.

Istoričar Aleksandar Životić ističe da Srbija mora dugoročno da razmišlja o tome gde će biti sutra.

Da našoj zemlji dolazi težak period, potvrđuje i Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

– Jedna od ključnih stvari bilo je glasanje u Ujedinjenim nacijama, koje je svakako relaksiralo pritiske. Ali to sigurno ne znači da će pritisci potpuno prestati – zaključuje Pribićević.

Izvor: Srbijadanas.com