SRBIJA U ŠOKU: Novi jezivi detalji iz istrage protiv učitelja glume Miroslava Aleksića

Miroslav Mika Aleksić (68), vlasnik školice glume koji je osumnjičen za silovanje ili polno uznemiravanja svojih učenica, tereti se da je u periodu od 2008. do 2020. godine seksualno zlostavljao šest devojaka. Sve one su ga prijavile policiji, saznaje “Blic”.

Prvi slučaj se navodno dogodio još 2008. godine, a periodi za koje su učenice optužile Aleksića jasno se može podeliti u dva dela: od 2008. do 2013. i posle 2018. godine. S obzirom na to da ne postoji nijedna prijava za punih pet godina, od 2013. do 2018, a osnovano se sumnja da je bilo još napastvovanih devojaka, policija je pozvala sve žrtve da se jave u prostorije Policijske uprave za grad Beograd, u Bulevaru despota Stefana 107.

Prema informacijama “Blica”, Aleksić se tereti za osam pojedinačnih silovanja svojih učenica – neke od njih je naodno silovao više puta – dok je čak sedam puta, kako se osnovano sumnja, izvršio krivično delo polnog uznemiravanja. Zakon definiše polno uznemiravanje kao svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Mika Aleksić se krivičnom prijavom tereti da je devojke, dok su bile maloletne, obljubio uz pretnju, a osnovano se sumnja da je prvu žrtvu seksualno zlostavljao još 2008. godine.

– Osumnjičen je da je godinu dana kasnije seksualno zlostavljao još jednu devojku. Sledeća žrtva koja ga je prijavila navela je da ju je u periodu od 2012. do 2013. godine napastvovao čak četiri puta. Isto toliko puta je, navodno, 2013. godine zlostavljao još jednu devojku – kaže izvor “Blica” dobro upoznat sa slučajem.

Da li je u periodu od 2013. do 2018. godine bilo još žrtava u ovom trenutku nije poznato, jer ga do sada još ni jedna devojka nije prijavila za taj period.

Kako saznajemo, peta i šesta devojka su prijavile da ih je Aleksić napastovao od 2018. do 2020. godine.

– Devojka koja je nastavnika glume prijavila da je trpela zlostavljanje u periodu od 2018. do 2019. godine navela je da ju je Aleksić zlostavljao čak četiri puta. A tokom 2020. godine je, navodno, našao novu žrtvu, koja je navela da je kroz pakao prošla samo jednom – objašnjava naš sagovornik.

Aleksić je u ponedeljak popodne saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, gde je izneo svoju odbranu. On je pred tužiocem negirao sve prijave za silovanje i nedozvoljene polne radnje, ističući da “ništa nije tačno”.

– Rekao je i da ne zna zašto su ga devojke prijavile – kazao je izvor “Blica”.

Posle saslušanja, zamenik tužioca predložio je sudu da mu odredi pritvor do 30 dana, što je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu usvojio. Aleksiću je pritvor određen po tri osnova: da ne bi uticao na svedoke, zbog bojazni da ne ponovi delo, kao i zbog težine dela za koje se tereti. Zaprećena kazna zatvora u njegovom slučaju veća je od 10 godina, odnosno maskimalno iznosi 15 godina za krivično delo silovanja.

Podsetimo, ovaj težak slučaj dospeo je u javnost kada je naša mlada glumica Milena Radulović u ispovesti koju je dala “Blicu” objavila da ju je Miroslav Aleksić silovao kada je imala 17 godina i da se to ponavljalo više puta.

– Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se – rekla je hrabra Milena.

Ona je rekla da je iz sveta, strogog i ustrojenog, ali ipak sigurnog, preko noći prešla u pakao seksualnog zlostavljanja kada ju je, kako kaže, Mika Aleksić prvi put silovao početkom novembra 2012. godine. Imala je 17 godina, a on 61.

– Do tog trenutka nisam pomislila da je takvo nešto uopšte moguće. Nisam ga poznavala takvog i u tom periodu bila sam ubeđena da sam jedina i sama. Bio je to šok. Slom! To je za mene bila druga porodica. Zaista! – kaže Milena Radulović.

O detaljima zlostavljanja nije želela da priča za medije. Sve je, kako je rekla, već kazala policajcima.

Zatim je juče, dva dana posle Milene, svoju tešku ispovest o seksulanom zlostavljanju u istoj školi, od istog čoveka, ispričala i druga mlada i uspešna glumica Iva Ilinčić.

– Pre nekih godinu dana prvi put sam sebi rekla: “Ne, Iva! Mika te nije čeličio za glumu, nije te kao glumicu testirao, nego te je zlostavljao. Veoma te je zlostavljao! I zlostavljao je mnoge druge. I zlostavljaće. Neće se nikad zaustaviti”, rekla je Iva za “Blic”.

Neke Ivine reči mnogima su naterale suze na oči…

– Trajale su pripreme za prijemni. Izlazila sam iz Mikine kancelarije… Pogled mi se susreo sa devojkom koja je ulazila u kancelariju. Znale smo obe, i ona šta sam ja prošla i ja šta nju čeka tamo, ali nismo pričale. Ona ni danas nije spremna – rekla je, između ostalog, Iva u ispovesti našoj novinarki Ivani Mastilović Jasnić.

Izvor: Blic