SITUACIJA U CRNOJ GORI NAPETA: Poziva se na juriš na Cetinje, komite se naoružavaju, prazne krevete u bolnici za povređene!

Dan uoči ustoličenja mitropolita Joanikija svuda plakati koji pozivaju na nemire, učesnici protesta vežbaju blokadu puteva i naoružavaju se, bolnica spremna za najgori scenario

Situacija u Crnoj Gori, dan uoči ustoličenja novog mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske, podseća na ratno stanje. Podgorica je osvanula oblepljena plakatima u kojima se poziva na juriš na Cetinje 5. septembra, mediji pišu da se deo komita naoružava, a direktor bolnice u Cetinju naredio je pražnjenje objekta da bi mogao da primi eventualne povređene!

Kad se na sve ovo doda da je nedavno savetnik Mila Đukanovića i bivši direktor policije Veselin Veljović pozvao pripadnike reda da otkažu poslušnost, ali i da je DPS izričit pri stavu da dolaze na protest na Cetinje, jasno je da je situacija na ivici.

Mitropolija je odustala od obavljanja svečanog čina pred građanima (samo sveštenstvo i gosti) – 4. septembra će biti organizovan doček patrijarha SPC Porfirija u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a 5. septembra ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru. Međutim, glavni inspiratori protesta – sledbenici nepriznate CPC Miraša Dedeića, DPS i komite – traže da se sam čin održi na drugom mestu. Nedeljama traju pritisci na SPC i vernike, a situacija je na ivici kulminacije dan uoči ustoličenja.

U Podgorici su juče osvanuli plakati u kojima se Crnogorci pozivaju na juriš na Cetinje.

– Braćo Crnogorci, spremite se na juriš. Kao što su naši preci jurišali za slobodu i čast Crne Gore ne žaleći svoje živote – navodi se na plakatima.

Istovremeno, juče je došlo do incidenta na Cetinju. Komunalna policija napisala je kaznu monahu jer je parkirao vozilo ispred Mitropolije, za koje oni tvrde da nije na spisku (dozvoljenih) iako ih je monah ubeđivao da je reč o vozilu Mitropolije. Incident je snimao jedan od komita sve vreme uzvikujući: „Ovo je slobodna Crna Gora“, dok je monahu pripretio „da će ga sanjati“.

– Ovo je samo uvertira, ja mislim. Biće oko 1.300 policajaca u nedelju, ja ne znam kako misle da čuvaju sve. Preksinoć su slali žene da prave haos. Moraju i da zatvore sve prilaze prema Cetinju – rekao je monah, koji je insistirao na anonimnosti.

Otišlo predaleko

Pored svega toga, prema pisanju medija, komite su počele i da se naoružavaju.

– Neke od komita se naoružavaju, svi na Cetinju pričaju samo o tome, stvar je otišla predaleko. Pored toga, bivši policijski funkcioneri, iz vremena DPS, obučavaju učesnike protesta kako da blokiraju puteve i na taj način spreče ulazak na Cetinje – navodi se.

Na ove navode niko iz policije juče nije reagovao, što je zabrinjavajuće kada se uzmu u obzir raniji potezi policije, ali i izjave dojučerašnjih visokih zvaničnika. Ta policija koja treba da čuva mitropolita je ista ona policija koja ga je zimus hapsila i vodila u pritvor.

Pored svega ovoga, cetinjska bolnica je počela sa pražnjenjem kako bi mogla da obezbedi što više kreveta ukoliko 5. septembra dođe do nereda. Direktor bolnice Vladimir Pavićević doneo je ovu odluku, kako pišu mediji, nakon sastanka sa predstavnikom Uprave policije.

– Odluku sam doneo zbog bezbednosti pacijenata i bolničkog osoblja i da kapaciteti bolnice budu spremni za eventualni prijem pacijenata ako bi došlo do nečega. Imaćemo i pojačanu pripravnost osoblja čitavog dana – rekao je Pavićević.

Izvor: Kurir