SITUACIJA POSTAJE ALARMANTNA! ŠTA SA MALOM MATUROM AKO STIGNE DOJAVA O BOMBI? Scenario kojeg se svi pribojavaju

S obzirom da su dojave o bombi postale deo naše svakodnevnice i nešto na šta smo se se već naviikli, postavlja se pitanje šta ako jedna od takvih lažnih uzbuna stigne baš u trenutka kada deca budu polagala malu maturu.

Ni nedelju dana ne prođe, a da u neke od javnih objekata u Srbiji ne stigne dojava o bombi. Dok su mejlovi o postavljenim eksplozivnim napravama do sada stizali na aerodrome, u zoološke vrtove, šoping molove, učeničke domove, najviše ih je, čini se, bilo po osnovnim školama, kada su đaci, kao u doba korone, ponovo bili primorani na onlajn način rada od kuće.

Samo danas više od 200 škola u Beogradu dobilo je preteće dojave, kao i neki od fakulteta u Novom Sadu, pa se pitanje samo nameće šta će se desiti ukoliko se sličan scenari ponovi za vreme polaganja male mature ili prijemnih ispita.
Kako bjašnjava Goran Mandić sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, zaštitu i kontrolu tokom polaganja male mature u slučaju da do dojave o bombi dođe, teorijski govoreći, moguće je obezbediti i sprovesti na vreme, međutim, u praksi je to, ističe on, dosta teže.

Sve može da se obezbedi, jedino je pitanje sredstava i resursa, kao i broja obučenih ljudi koji su za tu kontrolu potrebni, a koje mi, smatram, nemamo u dovoljnom broju. Kada su takve situacije u pitanju, važno je gde se sam test održava, te da li je moguće hermetički ga zatvoriti. Još jedna bitna stvar je da kontrolu ne mogu da vrše zaposleni u školama, ili neka druga neobučena lica, jer tada ta kontrola nije potpuna. Najbolje bi bilo kada bi obučena lica sprovela kontradiverzioni pregled, pregledala lica koja ulaze u objekat, pretresla ih i videla šta u objekat unose. Međutim, mi trenutno imamo mali broj takvih ekipa, pa se čini da bi, ako do ovakvog problema dođe, on bio nerešiv – priča Mandić.

O tome da li je moguće da, u slučaju dojave, đaci ipak ostanu na mestima na kojima se polaže mala matura, Mandić naglašava kako, prema procedurama, to nije moguće, te da je evakuacija u takvim slučajevima svakako neophodna, jer se na svaku dojavu gleda kao na realnu. Mandić je ovom prilikom i objasnio da ući u trag pošiljaocu mejla jeste teško, ali nije nemoguće, jer se operativnim radom može doći do izvršioca, dodaje on.

Izvor: Alo.rs