Šeta dva psa pa ih “trenira” na lutalicama

Foto: Thinkstock

Snimci psa ostavljenog u kanalu pored puta, s vidnom ranom od metka na glavi, zgrozili su sve koji su to videli.

Taj slučaj dogodio se u Šapcu, a pretpostavlja se da je vlasnik pucao u psa jer nije bio zadovoljan ishodom borbe. Istraživali smo da li i dalje ima organizovanih ilegalnih borbi pasa u Srbiji.

Pojedini vlasnici umeju da svoje “najbolje prijatelje” odgajaju isključivo za ilegalne borbe. Zoran Lekić radio je u Centru za obuku pasa Vojske Jugoslavije. Duže od 20 godina radi na terenu i upućen je u dešavanja vezana za ilegalne borbe pasa.

“Odgajivači i vlasnici pasa za borbu odmalena u samom leglu rade selekciju. Već sa pet-šest meseci tipuju određene pse, a kasnije u fazi razvoja sa deset do 12 meseci imaju probe sa drugim psima. Čak imamo i surove probe gde se lutalice ili drugi psi uzimaju za probu”, kaže Lekić.

Da monstruma koji pse lutalice koriste za vežbanje svojih pasa ima u celoj Srbiji govore svedočenja ljudi iz Prokuplja.

Kako kažu, viđen je momak sa dva psa koji ih “trenira u večernjoj šetnji” na lutalicama.

Ilegalne borbe pasa počele su da se organizuju devedesetih godina. Organizuju se i danas, ali manje.

“To je bila odlika takozvanih žestokih momaka koji su tako počeli da uzimaju pse i spremaju ih za borbe. Vrlo interesantna stvar je da su vrlo jaki iznosi bili u pitanju. Opklade su znale da idu od 10.000 do 20.000 maraka u to vreme. A za gledanje tih borbi, u zatvorenom krugu ljudi, znalo je da se plaća 50 do 100 maraka čak”, kaže naš sagovornik.

Velike sume novca i danas se stavljaju na pobedu određenog psa. Dešava se i da vlasnik ubije svog mezimca ukoliko izgubi borbu. Ipak, organizovanih borbi je manje jer je zakon počeo da prepoznaje zlostavljače životinja i da ih osuđuje i na zatvorske kazne.

Izvor: B92