Sastav nove vlade uskoro će biti poznat, 50 odsto resora vodiće žene?

Novu vladu Srbije čija je mandatarka Ana Brnabić činiće 50 procenata žena, dva nova ministarstva i po svoj prilici koalicija naprednjaka, socijalista i Šapićevog SPAS-a.

Posle skoro četiri meseca od kada su održani parlamentarni izbori, danas bi, posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, trebalo da bude poznat sastav nove vlade – ko će činiti koalicionu većinu, kao i ko će biti ministri.

Prethodnih meseci svaka informacija čuvana je u najstrožoj tajnosti. U stvari, za tim nije ni bilo potrebe, jer osim predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, niko nije znao detalje.

Pre desetak dana prvi put je pomenuo da će predložiti mandatarki Brnabić dva nova resora i pojačanje u vidu žena ministara.

Gostujući pre dve večeri u jednoj televizijskoj emisiji, Brnabićeva je istakla da će u novoj vladi biti sjajna energija i takođe je potvrdila da će polovinu vlade činiti žene. Tokom prethodnih meseci u javnosti se spekulisalo da bi to mogle da budu Darija Kisić Tepavčević, Irena Vujović, Marija Obradović…

Brnabićeva je navela da je na mnoge ministre ponosna i da su mnogi uradili odličan posao.

Ona je istakla da je tačno da su neki ministri išli u strane ambasade da bi tako lobirali sami za sebe.

– To je najgora stvar koju neko može da uradi za sebe, to je i predsednik Vučić jednom rekao. Koliko neka ambasada lobira za nekoga, toliko mu se proporcionalno umanjuje šansa da postane ministar. To je najgora moguća preporuka – naglasila je mandatarka.

Ona je rekla da je SNS dobila najveću podršku građana, i da je upravo i zato ogromna odgovornost na leđima naprednjaka – da sastave što bolju Vladu da bi se nastavio napredak Srbije.

– Zato smo i čekali, kako su nas neki kritikovali. Nikada neko nije imao takvu odgovornost, odnosno takvo poverenje građana. Mi moramo da damo sve od sebe da bismo to poverenje opravdali – navela je Brnabićeva.

Ona je rekla da iako su rezultati dobri, to njenu vladu neće uljuljkati, nego će država pokrenuti nikada jaču borbu protiv organizovanog kriminala.

– Građani će videti ozbiljne izmene u tom smislu i niko neće biti zaštićen – rekla je Brnabićeva.

Iako se zasigurno ne zna ko će u vladajuću koaliciju, mediji poslednjih dana pišu da će ona biti najšira moguća i da će pored SNS i SPS u nju ući i Šapićev Srpski patriotski savez. U prilog tome govori i izjava premijerke:

– Ideja je da imamo što širi društveni konsenzus o teškim pitanjima.

Prema saznanjima, socijalisti bi trebalo da imaju manje mandata nego do sada, s obzirom na izborni rezultat, a oni koji ostanu ministri najverovatnije će dobiti neke druge resore.

Sve češće se govori i o nestranačkim ličnostima koje će ući u vladu, a koliko će takvih primera biti saznaćemo danas.

Neki izvori bliski Vučiću kažu da će biti zamenjeno najmanje pet ministara iz SNS, kao i da je mesto pored Ane Brnabić zagarantovano još samo ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću i finansija Siniši Malom.

Odranije je poznato da je Vučić sve vreme od izbora 21. juna trpeo različite pritiske kada je reč o sastavu vlade. Pritiskali su ga naprednjaci koji su insistirali na tome da svi ministri budu iz Srpske napredne stranke, a ništa manje nisu bili zahtevni ni mali koalicioni partneri. Svi su smatrali da zaslužuju da imaju resor iako svi rezultatima to nisu zaslužili.

Konačno, možda najjači pritisci išli su iz pojedinih stranih ambasada. Pojedinci su dolazili kod Vučića i govorili mu da imaju podršku lično Vladimira Putina ili Ričarda Grenela.

Zbog obaveza na međunarodnom planu, na novu vladu čekalo se duže nego što je uobičajeno, a Vučić je imao težak zadatak jer je praktično za svaki od resora figuriralo po četvoro, petoro kandidata. Taj spisak sada je sveden na tačan broj, a imena će građani Srbije saznati večeras posle sednice Predsedništva SNS.

Izvor: Srbijadanas.com