RUSKI EKSPERTI NAJAVILI DOLAZAK PANCIRA: “Više NIKADA vam se neće ponoviti AGRESIJA!”

Vojni eksperti Aleksandar Žilin i Maksim Šepovalenko potvrdili su da teku završne pripreme za isporuku jendog od najmoćnijih ruskih raketnih PVO sistema našoj armiji.

Srbija će u bliskoj budućnosti dobiti močni ruski raketni PVO sistem “pancir S1”! U toku su završne pripreme za njegovu isporuku našoj državi, a ruski stručnjaci uveliko rade na prilagođavanju ovog sistema za operativnu upotrenu u Srbiji.

Ovo tvrde ruski vojni eksperti Aleksandar Žilin i Maksim Šepovalenko, koji naglašavaju da će “pancir” Srbiji pružiti pouzdanu zaštitu i odvraćanje eventualnih agresivnih napada. Prema njihovim rečima, raketni sistem “pancir” garantovaće našoj državi da više nikada neće doživeti agresiju poput one iz 1999. godine.

Ruski mediji navode da je sistem “pancir” jako tražen na stranim tržištima i da su ga već nabavili Alžir, Irak, UAE, Oman, Jordan i Brazil, a cena jednog sistema iznosi od 13 do 15 miliona dolara. Vlada Srbije nabavlja “pancir” po najpovoljnijim mogućim uslovima, znatno mogućim od tržišnih. Vojni eksperti ističu da je reč o najboljem mogućem sistemu za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica. Inače, nabavku baš ovog sistema je ruski lider Vladimir Putin preporučio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom vojne parade na Crvenom trgu u maju prošle godine.

Ugledni moskovski vojni ekspert Aleksandar Žilin kaže da “pancir” preventivno deluje u odvraćanju eventualne agresije.

– Veoma me raduje što će se u Srbiji pojaviti “pancir”, jer ona nije bogata zemlja, a odnos cene i kvaliteta ovog kompleksa je jedinstven u svetu. Uz relativno niske troškove, “pancir” će Srbiji pružiti veoma pouzdanu odbranu. Kompleks ima 12 raketa i 1.500 topovskih zrna. Presreće ciljeve faktički od najniže visine do 15 kilometara. Raketa uništava cilj i na rastojanju od 20 kilometara. To znači da ne postoji gotovo nikakva opasnost za tehniku koju pokrivaju ovi sistemi – objašnjava Žilin.

Prema njegovim rečima, “pancir” je jedini sistem ove vrste na svetu koji može da otvori vatru i dok je deo kolone u maršu.

– Ne mogu joj ništa ni avijacija, ni rakete protivnika, ama baš niko! Zbog toga je tako visoko cenjen i zbog toga Amerikanci negativno reaguju kada druge zemlje zaključuju ugovore sa Rusijom o njegovoj kupovini – podvlači Žilin.

“Pancir” je namenjen za presretanje krstarećih i navođenih raketa, a to je ono što je nedostajalo Srbima 1999. godine i što će sada imati. “Pancir” je sistem kratkog dometa, a udaljenu zonu takođe treba dobro obezbediti. Za to bi Srbiji dobro došao sistem S-300 – objašnjava Šepovalenko.

Pukovnik Veselin Šljivančanin kaže da veruje da se Srbiji nikada neće ponoviti 1999.

– Kad je reč o sistemu “pancir”, bilo bi dobro da Vojska Srbije ima to oružje. Mnogo toga zavisi od budžeta, ali i od školovanja kadra koji će upravljati tim raketnim sistemom – zaključuje Šljivančanin.

Izvor: Srbijadanas.com/Foto: Profimedia/ilustracija