RHMZ IZDAO HITNO UPOZORENJE! Stiže jako nevreme u Srbiju!

Foto: Ilustracija

U petak i subotu (10. i 11. juna) padavine će se intenzivirati.

RHMZ je izdao upozorenje da se od sutra do 11. juna očekuju pljuskovi i grmljavine, kao i obilne padavine.

Pljuskovi i grmljavine koji se očekuju u sredu i četvrtak 8. i 9. juna, lokalno će biti praćeni gradom, jakim vetrom i količinom padavina većom od 20 mm za kratko vreme, saopštio je RHMZ.

U petak i subotu (10. i 11. juna) padavine će se intenzivirati, pa se mestimično očekuje od 30 do 60 mm kiše za 24 sata.

U Srbiji će sutra biti umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, ujutru i pre podne najpre na severozapadu, zapadu i jugu Srbije, a posle podne i u ostalim krajevima.

Samo će se u istočnoj Srbiji veći deo dana zadržati suvo. Lokalno se očekuju i kratkotrajne nepogode sa gradom i jakim vetrom. Vetar slab do umeren, u Banatu, donjem Podunavlju i Pomoravlju povremeno i jak južni i jugoistočni, posle podne u slabljenju.

Najniža temperatura od 12 do 19, a najviša dnevna od 24 do 28 stepeni.

U Beogradu će sutra biti umereno do potpuno oblačno. Kiša ili lokalni pljuskovi sa grmljavinom se očekuju najpre rano ujutru, a zatim i posle podne.

Najniža temperatura od 17 do 19 stepeni, a najviša dnevna oko 26 stepeni.

Prema izlgedima za narednih sedam dana, do 15. juna, biće promenljivo i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će do petka u svim, a u subotu u krajevima južno od Save i Dunava lokalno biti izraženiji sa većom količinom padavina, gradom i jakim vetrom u zoni pljuskova.

U nedelju i ponedeljak u istočnoj, centraloj i južnoj, a od utorka i u ostalim krajevima kiša ili lokalni pljuskovi sa grmljavinom će biti slabijeg intenziteta i žestine u odnosu na prethodni period.

A kakvo nas leto čeka?

Meteorolog Nedeljko Todorović je danas govorio o tome kakvo vreme nas očekuje nakon 21. juna kada zvanično počinje leto.

– Astronomski leto dolazi 21. juna, ali leto je već stiglo. Bilo je zahlađenja i osveženja, ali mi smo već uveliko ušli u leto. Vreme kao što je sad biće i nakon 21. juna, ako gledamo dugi niz godina najviše kiše padne baš oko tog 21. juna – rekao je meteorolog Todorović.

Izvor: srbijadanas.com