RAT U VRHU VLASTI: Funkcioneri SNS odali strašne tajne Danila Vučića?!

Braneći sina od jedne optužbe predsednik Srbije Aleksandar Vučić indirektno je javnosti dao argument za drugu.

Naime, negirajući umešanost Danila Vučića u pokušaj preuzimanja navijača Partizana, o čemu je pisano na društvenim mrežama, predsednik Republike je naveo da je upravo njegov sin bio na meti kriminalaca. Kako je nedavno istakao za televiziju Prva, oni, ne precizirajući o kome se radi, su terali dvojicu kriminalaca, narkodilera iz Valjeva, da se približe njegovom sinu kako bi mogli da ga ucenjuju.

„Naše obaveštajne službe za sve to imaju dokaze. Terali su ih da se približe Danilu, da mu podvode devojke, da ga teraju da pije, da mu posle toga nude drogu i onda to slikaju i pošalju meni i kažu ako hoćeš da nas goniš ne možeš to da činiš“, između ostalog je rekao Vučić.

Prema mišljenju Danasovih sagovornika ovakva tvrdnja predsednika Srbije može da se razume ili kao optužba na račun obaveštajnih službi zaduženih za obezbeđenje njegovog najbližeg okruženja ili kao priznanje da njegov sin ne postupa u skladu sa činjenicom da je štićeno lice.

Naime, Zakon o predsedniku precizira da predsednika i članove njegovog domaćinstva obezbeđuju policija, Vojska Srbije i drugi organi u skladu s potrebama predsednika Republike i propisom koji donosi Vlada. Uredba o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata navodi da osim fizičke, zaštita podrazumeva, između ostalog, i kontraobaveštajnu zaštitu, kao i preduzimanje preventivno-bezbednosnih mera.

Kada se sve ovo uzme u obzir, sagovornik Danasa iz bezbednosnih krugova koji je želeo da ostane neimenovan ističe da je praktično nemoguće da lica iz kriminogene sredine dođu u blizinu štićenog lica, a da to prođe mimo znanja nadležnih. Kako ističe naš sagovornik u takvim situacijama se štićeno lice upozorava, ali ono ne mora da postupa po tim naredbama. Procedure dalje nalažu da se o kontaktu obavesti nadležni starešina, pa i lice zbog kojeg se neko štiti, u konkretnom slučaju predsednik Republike. Međutim, u praksi se takve stvari retko čine, jer ljudi ne žele da se zamere štićenom licu, i budu sklonjeni sa tog zadatka.

Predsednika Srbije još od perioda dok je bio ministar odbrane štiti jedinica vojne policije „Kobre“. Prema nepotvrđenim saznanjima ista jedinica zadužena je i za zaštitu članova njegovog domaćinstva.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije za Danas precizira da procedura nalaže da se svaki kontakt štićenog lica proverava i da nadležni organi, u ovom slučaju Vojnobezbednosna agencija, izrađuju procene ugroženosti.

– Zaključci mogu da variraju, od toga da se traži hapšenje tih lica do toga da se štićeno lice udalji od njih. Međutim, štićeno lice ne mora da postupa po naredbama, u kom slučaju se sve to stavlja u službenu belešku i zvanično evidentira. Dakle, sami službenici na terenu ne mogu u svakom trenutku da znaju s kim se viđa štićeno lice, ali takvi susreti ne mogu da se ponavljaju bez znanja nadležnih službi, ističe Antić.

Izjava predsednika Srbije ponovo je aktuelizovala pitanje kvaliteta bezbednosne zaštite njegovog sina koji je u više navrata fotografisan u društvu osoba povezanih sa licima koje se terete za neka od najtežih krivičnih dela. Podsetimo, Danilo Vučić je više puta fotografisan u društvu sa Aleksandrom Vidojevićem, jednim od vođa navijačke grupe „Janjičari“ kojem se sudi zbog demoliranja kluba „Komitet“. Vođa ove grupe – Veljko Belivuk, trenutno se zajedno sa najbližim saradnicima nalazi u pritvoru jer se sumnjiči za više ubistava i trgovinu narkoticima.

Programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović ističe da izjava predsednika Srbije može da se razume kao optužba da službe zadužene za zaštitu njegovog sina ne rade svoj posao.

– Predsednik svakako ima pravo da ukazuje na propuste nadležnih službi ukoliko smatra da oni postoje. Međutim, ne bi bilo dobro ukoliko se ispostavi da se ovakvi podaci čuvaju i lansiraju u javnost u politički pogodnom trenutku, navodi Petrović.

Vučićeva izjava usledila je kao odgovor na pitanje o tvrdnjama navijača Partizana koji su na društvenim mrežama pisali da je Danilo Vučić pokušavao da preuzme kontrolu nad ovom navijačkom grupom, nakon hapšenja najvećeg dela grupe „Principi“.

Obezbeđenje u praksi

Kako u praksi funkcioniše dinamika između Danila Vučića i njegovog obezbeđenja najbolje je moglo da se vidi u junu prošle godine, kada je novinarka Krika Bojana Pavlović fotografisala predsednikovog sina kako u restoranu u društvu Aleksandra Vidojevića i Nemanje Srećkovića, članova navijačke frakcije „Janjičari“, posmatra fudbalsku utakmicu. Tada su novinarku presrele tri osobe koje su rekle da su službena lica i zatražila od nje da snimke izbriše. Oni joj nisu dozvolili da ode, rekavši joj da će biti privedena. Njima su nakon toga prišle još dve osobe od kojih je jedna novinarki oduzela telefon. Kada su grupi prišli Vidojević i Srećković, osobe koje su se identifikovale kao službena lica su otišla, ostavivši novinarku sa ljudima kojima se sudi zbog nasilnih krivičnih dela.

Izvor: Slobodaonline.rs