RAT NA ISTOKU UKRAJINE: Amerika i Britanija uverene da Rusi mogu napasti SVAKOG TRENUTKA

Situacija u Ukrajini se i danas ne smiruje. Samoproglašene republike Lugansk i Donjeck juče su donele ukaze o opštoj mobilizaciji stanovništva, dok deo civila još od petka uveče pristiže u Rostovsku oblast. U međuvremenu je još nekoliko regiona u Rusiji počelo da prima ljude iz Donbasa u svoje kampove, a većina njih uvela je stepen visoke pripravnosti zbog velikog priliva izbeglica.

I dok se situacija u Donbasu zahuktavala, zapadni lideri su se okupili na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, a jedan od učesnika bio je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. On je tokom obraćanja iskoristio priliku da pozove Putina na razgovor, a uputio je i oštru poruku NATO tražeći od članica da budu iskrene prema Ukrajini po pitanju ulaska u Alijansu.

12.33 Vlasti Luganska tvrde: Poginula dva civila

Dva civila su danas poginula u pokušaju oružanih snaga Ukrajine da se probiju kod sela Pionerskoje u Narodnoj republici Lugansk (LNR), 7 kilometara od granice sa Rusijom, saopštile su vlasti te samoproglašene republike.

U agresiji Kijeva poginulo je dvoje civila a pet stambenih zgrada je uništeno, prenosi Tass.

Vlasti samoproglašene LNR saopštile su da su ukrajinske snage uz podršku artiljerije jutros prešle reku Severski Donjec i pokušale da napadnu pozicije narodih milicija.

Pripadnici snaga LNR su odbili napad i potisnuli neprijatelja, dodaje se u izveštaju.

12.05 „Rusija spremna za preuzimanje kontrole nad Ukrajinom“

Britanski šefovi obaveštajnih službi kažu da se slažu s izveštajima Bele kuće te potvrđuju da je i po njihovim informacijama ruski predsednik Vladimir Putin već izdao naredbu da se krene s planovima za preuzimanje kontrole nad Ukrajinom.

Prema Sandej tajmsu, četiri visoke osobe u vladi potvrdile su da očekuju da će višestruki ruski napad započeti u nekoliko sledećih dana i da bi napad trebalo da kulminira munjevitim napadom na glavni grad Kijev.

11.44 Ukrajina zatvorila jednu od sedam kontrolnih tačaka

Ukrajina je zbog teškog granatiranja zatvorila jednu od sedam kontrolnih tačaka na teritoriju u istočnoj regiji Donbasa pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, javlja Reuters.

Separatisti su u subotu tri puta pucali na kontrolni punkt iz minobacača i teških protutenkovskih bacača granata, dok su u petak separatisti prekršili primirje duž crte bojišnice na 136 sa 66, objavila je vojska na svojoj Facebook stranici.

– Zapovedništvo je obustavilo upotrebu kontrolnog punkta od 8 ujutro u nedelju, za vreme pretnje – saopštila je vojska.

11.15 Rusija: primili smo 40.000 izbeglica
Rusija tvrdi da je primila desetine hiljada ljudi koji su pobegli od sukoba na istoku Ukrajine.

Prema državnoj novinskoj agenciji Tass, ministar civilne obrane Aleksander Čuprijan rekao je da je 40.000 izbeglica stiglo u južnu rusku regiju Rostov i da su smešteni u 92 skloništa za hitne slučajeve.

Vest dolazi dva dana nakon što su separatistički čelnici koje podržava Rusija pozvali stanovnike regije Donbas na evakuaciju, pravdajući poziv pretnjom napadom ukrajinskih vladinih snaga.

Predstavnici ukrajinske vlade i vojska više puta su rekli da ne planiraju ofanzivu na regiju.

10.24 Ministar unutrašnjih poslova zatečen usred paljbe

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova spasavao je živu glavu u subotu, nakon što je obišao vojnike na položaju na liniji razdvajanja na istoku Ukrajine.

Samo nekoliko minuta ranije Denis Monastirski rekao je novinarima: „Spremni smo u bilo kojem trenutku na bilo koji scenario.“

Taj scenario bila je iznenadna minobacačka paljba nakon što je obišao vojsku na prvoj liniji bojišta kod sela Novoluganska, na istoku Ukrajine.

10.05 Ruski mediji potvrdili smt dvojice ukrajinskih vojnika

Ruski mediji potvrdili su smrt dvojice ukrajinskih vojnika u delu Donjecka koji drži vlada u subotu, tvrdeći da su vojnici bili deo „diverzantske grupe koja planira terorističke napade na gasovode i trafostanice u regiji“.

Istovremeno zapadni čelnici nastavljaju optuživati Moskvu i pobunjenike koje podržava Rusija za širenje dezinformacija kao izgovor za moguću invaziju.

Izvor: Blic.rs