PRVI SNIMCI OSTATAKA SRUŠENOG DRONA U ZAGREBU: Plenković: NATO nije reagovao! To nećemo tolerisati!

Hrvatski premijer Andrej Plenković obišao je sa članovima vlade mesto gde se u Zagrebu pretprošle noći srušila bespilotna letelica Tu-141.

Hrvatski premijer je rekao da se ne zna još čija je letelica, da je reč o ozbiljnoj pretnji i da NATO nije reagovao.

„Ovo upućuje na potrebu tešnje saradnje NATO-a. Ovakvu situaciju ne možemo tolerisati niti bi ona smela da se dogodi. Ovo je bila čista i jasna pretnja i tu se moralo reagovati i u NATO-u i u EU. Radićemo na tome da podignemo spremnost ne samo nas nego i drugih“, dodao je.

„Pisao sam NATO-u, mislim da su oni to jako ozbiljno shvatili. Ovo je incident koji se ne sme dogoditi. Mislim da mi to nismo umanjivali. S obzirom da nije bilo žrtava, verovatno je reakcija – dobro je. Da je bilo žrtava sigurno bi reakcija bila drugačija“, kaže Plenković.

„Sreća je da se nije dogodilo nešto puno gore. Premijer Orban je o ovome saznao nakon mene. Napisao sam pismo i želim odgovore kako se ovako nešto moglo dogoditi“, nastavlja Plenković.

„Ovo je moglo pasti na nuklearnu elektranu u Mađarskoj. Očigledno je da nije došlo do dobre reakcije i da druge zemlje nisu dobro reagovale. Sad imamo test iz kojeg moramo da naučimo i puno bolje reagujemo“ dodaje.

„Ne znamo čija je letelica bila. Letela je nad Hrvatskom sedam minuta i pala ovde. U nesreći smo imali puno sreće da niko nije stradalo. Oštećeno je 40-ak automobila“, rekao je Plenković.

„Ovo je teoretski mogla biti Budimpešta, Ljubljana… Moramo intenzivirati saradnju, da se na vreme obavesti zemlja da se nešto događa. Je li to bilo slučajno ili namerno, još uvek ne znamo. Pokušaćemo da iskopamo letelicu. Komuniciraćemo s državama koje imaju vredne informacije“, dodao je Plenković.

Kaže da je na Mađarskoj da utvrdi kako se incident dogodio jer je na njihovom području letelica bila dosta duže. „To je njihov problem, ja ne mogu spekulisati o tome“, rekao je.

Dok se očekivalo Plenkovićevo obraćanje medijima u vezi sa novim informacijama o ovom incidentu, kamere su zableželile unutrašnjost kratera koji je nastao na mestu pada bespilotne letelice u Zagrebu, a u kojem su vidiljivi ostaci Tu-141.

Podsetimo, onoi što jer do sada poznato je da je letelica došla iz pravca Ukrajine, preletela je nebo Rumunije, Mađarske a potom ušla u vazdušni prostor Hrvatske u kojem je bila 7 minuta pre nego što se srušila.

Do sada nije bilo konkretnih odgovora na pitanja čija je letelica, ko je odgovoran za ovaj incident kao ni zašto nije reagovano pre nego što se srušila.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: Facebook video / Index.hr