PROCUREO AMERIČKI IZVEŠAJ O RUSKOJ MOĆI: Kremlj UVEREN da Amerika želi da…

Image: 0152178520, License: Rights managed, Restrictions: Not available for license to or for use in Germany. For multi-territory license please contact your Corbis Account Representative. Not available for use in Corbis Merchandise. Content not available for use in the Corbis Mobile Offering., Place: Moscow, Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Corbis

Američke skrivene namere

Obaveštajno-bezbednosna agencija Ministarstva odbrane SAD smatra da je Kremlj uveren da Amerika želi da promeni režim u Rusiji.

U izveštaju obaveštajne službe objavljenom pod nazivom „Vojna moć Rusije“ navodi se da Rusija navodno oseća „najdublje i nepromenljivo nepoverenje prema naporima SAD za razvoj demokratije u celom svetu“.

– Moskva strahuje da pokušaji SAD da nametnu sistem prihvatljivih međunarodnih standarda ugrožavaju temelje vlasti Kremlja, jer na taj način daju stranim državama pravo da se mešaju u unutrašnje poslove Rusije – navodi se u izveštaju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su „tokom mnogo godina više puta primećeni pokušaji mešanja u unutrašnje poslove Rusije.

– To ni za koga nije tajna. I mi smo to u više navrata konstatovali na različitim nivoima.

Autori izveštaja takođe ističu da Rusija vidi SAD kao „glavni faktor razvoja krize u Ukrajini i ubeđena je da ’arapsko proleće‘ i zbacivanje bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča predstavljaju poslednje korake u odavno utvrđenom sistemu uspostavljanja režima koje kontrolišu SAD“. Pri tome se kao primeri navode američke kampanje na Kosovu, u Iraku i Libiji, kao i „obojene revolucije“ u periodu od 2003. do 2005. godine, u Gruziji i Ukrajini.

Takođe, izveštaj na 116 stranica daje analizu stanja Oružanih snaga Rusije, pri čemu autori priznaju da su u ovom trenutku „ruske oružane snage u porastu, a ruska vojska u stanju da izvršava čitav spektar savremenih borbenih zadataka“.

Na kraju obaveštajna agencija ističe da je mešanje Rusije u sirijski sukob navodno dovelo do jačanja pozicije predsednika Bašara el Asada, a „razrešavanje konflikata postalo je nemoguće bez učešća Moskve“.

Foto: Profimedia
Izvor:srbijadanas.com/rs.sputniknews.com