PREMINULA MIRA FURLAN: Odlazak legendarne jugoslovenske glumice

Čuvena jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini.

Na njenom tviter nalogu je objavljena ova vest, a Majkl Strazinski, tvorac serije ““Babylon 5”, čija je Mira bila zvezda, ostavio je poruku.

Uzrok smrti Mire Furlan još nije saopšten, a Strazinski je rekao da su “znali već neko vreme da Mira nije dobrog zdravlja, ali da su se svi nadali da će se popraviti”.

Mira Furlan (1955-2021), je poznata jugoslavenska glumica koja je poslednjih decenija živela u SAD-u. Glumila je u mnogobrojnim jugoslovenskim filmovima i serijama. U Sjedinjenim Američkim Državama je poznata po ulozi ambasadora Delen (Delenn) u naučnofantastičnoj televizijskoj seriji Babilon 5 (Babylon 5).

Mira je rođena u Zagrebu 7. 9. 1955. od majke Jevrejke oca hrvatsko-slovenskog porekla. Nekadašnja je članica Hrvatskog narodnog kazališta igrala u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i Otac na službenom putu (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu.

Poznata je i kao Kate iz serije Velo Misto, Mira u seriji Smogovci, Mirjana iz filma U raljama života, Jaglika iz Lepote poroka, Vranka iz filma Braća po materi…

Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok grupu La Cinema. Krajem 1991. godine Mira i njen suprug Goran Gajić emigrirali su u Ameriku kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se nalazila SFR Jugoslavija. Godine 2002. Mira se vratila u Hrvatsku posle jedanaest godina i odigrala glavnu ulogu u predstavi Radeta Šerbedžije.

U Los Anđelesu, Mira je snimila i muzički album pod naslovom Songs From Movies That Have Never Been Made. Nedavno je igrala Danijelu Ruso (Danielle Rousseau) u ABC-ovoj televizijskoj seriji Izgubljeni (Lost). Mirin suprug je filmski režiser koji je, između ostalog, režirao Sofoklovu Antigonu i jednu epizodu Babilona 5. Povremeno je pisala kolumnu za splitski magazin Feral Tribune.

Izvor: Espreso