POZNATO O ČEMU ĆE RAZGOVARATI VUČIĆ I ŠOLC! Nemački ambasador otkrio detalje…

Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da će sutrašnji susret predsednika Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca biti nastavak razgovora koji je predsednik Srbije vodio sa Šolcom u Berlinu početkom maja.

– Kancelar će putovati po regionu, što je znak da je Zapadni Balkan prioritet nove savezne vlade. Među temama razgovora sigurno će biti dijalog o normalizaciji podnosa između Srbije i Kosova, jer će on u Beograd doći iz Prištine – rekao je Šib novinarima i dodao da će teme još biti regionalna saradnja i Berlinski proces.

Naveo je da će tema sigurno biti i rat u Ukrajini, a biće reči o bilateralnim odnosima, što će sigurno uključiti i pitanje energetske bezbednosti. Nemački ambasador je zaključio da se raduje poseti Šolca Srbiji i da je ubeđen da će ona proteći na najbolji mogući način.

Poruke su bile jasne i u maju
Ukratko, Šolc je posle sastanka sa Vučićem u Berlinu rekao: „Evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja regiona mora biti nešto što mora biti pretvoreno u realnost. Moje obećanje je da ću se zalagati za to da perspektiva postane realnost“ .

Kada je reč o ratu u Ukrajini, naveo je da je važno da svi šalju jedinstvenu poruku i da svi zajedno znaju da ne može da se prihvati rat, a objasnio je i da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine od ogromnog značaja.

Dan uoči sastanka dvojice državnika, ministri i državni sekretari očekuju dobre razgovore Vučića i Šolca.

Potpredsednica vlade u tehničkom mandatu Zorana Mihajlović kaže da je kancelar Šolc dobrodošao.

– Imamo vrlo bliske odnose u oblasti ekonomije, politike, ukupnih bilateralnih odnosa, koji su u odnosu na sve druge države EU možda najintenzivniji i najjači kada se gleda kroz ekonomiju, ali i kroz političkje odnose. Očekujem dobar razgovor i pravo razumevanje između dvojice državnika – rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara nakon potpsivanja Sporazuma sa predstavnicima Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Državni sekretar MSP Nemanja Starović podsetio je uoči dolaska Šolca da postoji tema oko koje postoji suštinsko neslaganje, a to je pitanje KiM.

– Uz sve to, gajim umereni optimizam i umerenu nadu da ćemo uspeti da nađemo nekakav najmanji zajednički imenitelj, najmanje onaj koji smo imali za 16 godina vladavine Angele Merkel, a koji se svodi na zajedničko mišljenje da je potrebno očuvati mir i stabilnost na Balkanskom poluostrvu uprkos različitim političkim vizijama – rekao je Starović.

Naglasio je da veruje da je tu vrstu konsenzusa moguće uspostaviti i sa Šolcom i da će to biti jedna od tema razgovora.

Dr Vladimir Trapara viši naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu nije preveliki optimista i očekuje da će se govoriti jezikom ultimatuma.

– Ne očekujem neku specijalnu „šargarepu“ za Srbiju tim pre što je veliko pitanje da li Nemačka koja je i sama u energetskoj krizi može nešto u tom smislu da nam ponudi, ali se nadam da ni taj štap neće biti tako žestok kao što bi mogao da bude. Očekujem pritiske da Srbija uvede sankcije, ali se nadam da neće biti preteranog zatezanja po ovim drugim političkim pitanjima – rekao je Trapara za Telegraf.rs.

Nemački kancelar Olaf Šolc, tokom dvodnevne turneje po Zapadnom Balkanu, posetiće sutra Prištinu i Beograd, a potom Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku.

Izvor: Srbijadanas.com