PORUKA LAVROVA DIGLA SVET NA NOGE: Jedan potez SAD razbesneo Moskvu!

Geografski zadaci specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini su se promenili – više nije reč samo o Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici. Jedan od razloga za to su isporuke Kijevu američkih višecevnih raketnih bacača „himars“, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Kada je reč o specijalnoj vojnoj operaciji i njenim geografskim koordinatama, predsednik (Rusije) je rekao vrlo jasno, kako ste ga i citirali – denacifikacija, demilitarizacija u tom smislu da ne bude nikakvih pretnji našoj bezbednosti, vojnih pretnji s teritorije Ukrajine. Taj zadatak ostaje… Kada je u Istanbulu bio sastanak pregovarača, tamo je bila jedna geografija, i naša spremnost da prihvatimo ukrajinski predlog se zasnivala na toj geografiji, na geografiji s kraja marta 2022. godine – rekao je Lavrov u intervjuu za Sputnjik i RT.

Sada je druga geografija. To uopšte više nisu samo DNR i LNR, nego i Hersonska oblast, Zaporoška oblast i niz drugih teritorija, a taj proces se nastavlja, pri čemu se nastavlja dosledno i uporno – rekao je ruski ministar.

On je ukazao na to da će, pošto Zapad iz nemoćne zlobe, ili u želji da maksimalno pogorša situaciju, pumpa Ukrajinu sve dalekometnijim naoružanjem, kakvi su sistemi „himars““ geografski zadaci specijalne operacije udaljiti od sadašnje linije.

– Ne možemo da dopustimo da na tom delu Ukrajine, koju će kontrolisati Zelenski ili neko ko ga zameni, bude oružje koje će predstavljati direktnu pretnju našoj teritoriji i teritoriji onih republika koje su proglasile nezavisnost, onih koji žele svoju budućnost da odrede samostalno – rekao je Lavrov.

Izvor: Srbijadanas.com