Plata i do 120.000 dinara, ali nema ko da radi: Oni su među najtraženijim radnicima u Srbiji

Foto: Ilustracija

Miloš Turinski, PR menadžer Infostud-a, gostovao je u emisiji „Puls Srbije“ na Kurir televiziji i tom prilikom ukazao na problem nedostatka profesionalnih vozača. Trenutno u Srbiji nedostaje 12.000 profesionalnih vozača, od kojih 8.000 fali za drumski saobraćaj, a 4.000 za autobuse.

Turinski napominje da ovaj problem na tržištu vlada već desetak godina, tačnije od ukidanja vojnog roka.

„12.000 profesionalnih vozača fali, po podeli 8.000 koji su za drumski saobraćaj i 4.000 za autobuse. Ta brojka se prethodna četiri meseca nije menjala. Iz godine u godinu ovaj problem je tekući, na našem tržištu je već deceniju. Problem je nastao kada je ukinut vojni rok, tada su svi koji su bili obavezni da služe vojni rok imali su obuku za vozača kamiona i po završetku vojnog roka su mogli da se bave tim zanimanjem“, objasnio je Turinski gostujući u emisiji „Puls Srbije“ i dodao:

„Društvo nam je sve starije, stariji iskusniji vozači idu u penziju a mladih nema. Polaganje i dobijanje licence za ove kategorije nije jeftino uopšte, samo polaganje za dozvolu i nije toliko skupo ali licenca jeste. Druga stvar, za autobuse imate starosnu granicu. Morate imati 24 godina da biste mogli da polažete za autobus“, rekao je Turinski.

Prema pisanju portala Mondo, mnoštvo je poslovnih ponuda u kojima se traže vozači, ali iako zarada može da dostigne i do 120.000 dinara mesečno, u Srbiji postoji veliki nedostatak vozača.

Izvor: kurir.rs