PEŠTERSKA SELA ZAVEJANA: Meštani do prodavnice mogu samo na konju

Foto: Ilustracija

Ima dosta domaćinstava koja su zavejana, a meštanima ne može da stigne ni neophodna medicinska pomoć.

Sneg preko pola metra i dalje je na teritoriji opštine Sjenica. U snežnoj blokadi i potpuno zavejano je 15 sela u Mesnoj zajednici Bare.

Ima dosta staračkih domaćinstava, a meštanima ne može stići ni neophodna medicinska pomoć.

– Regionalni put Sjenica-Bare je koliko toliko očišćen, ali prilazne puteve niko nije ni pogledao, niti očistio. Mi čistimo traktorima koliko možemo, snalazimo se, ali to nije dovoljno, sneg je ogroman. Ima starih i bolesnih, moramo očistiti prilazni put kako znamo – rekao je jedan od meštana.

Problem pravi i teško snabdevanje električnom energijom, struje više nema nego što ima, a jedino prevozno sredstvo u odsečenim selima je konj.

– Jedino tako možemo da se krećemo po ovom snegu. Vraćamo se u 18. vek, stanje je užasno, samo sa konjem možemo da odemo do prodavnice i uzmemo namirnice, ali ima dosta onih koji nemaju ni konja niti mogu da jašu, potpuno su okovani i ne mogu dalje od dvorišta – kaže Zorislav Veličković iz sela Zahumsko.

Među zavejanima su sela: Blato, Jezero, Plana, Tutice, Grgaje, Zaklopača, Borišiće, Trešnjevica, svi krakovi u Vrbnici, Visočka, Zahumsko, Višnjeva, Krajinovice, Goševo.

Izvor: Srbijadanas.com